FOTO/VIDEO: Ambasadorul Cubei, Excelența Sa Roberto Cesar Hamilton Magana, în vizită la Vâlcea

La Biblioteca Judeţeană “Antim Ivireanul”, la invitaţia socialistului Constantin Rotaru, ambasadorul Cubei în România, Excelența Sa Roberto Cesar Hamilton Magana, s-a întâlnit cu vâlcenii, pentru un schimb de idei. Ca şi acum 30 de ani, cubanezii sunt la fel de interesaţi de schimburile economice, chiar dacă românii par să aibă alte priorităţi.


Ambasadorul a avut vizite de lucru la Prefectură și la Consiliul Județean și a susținut o conferință de presă la Biblioteca Județeană “Antim Ivireanul”. La această reuniune a mai participat și vicepreședintele CJ, Adrian Bușu. “Mă bucur pentru că domnul ambasador a acceptat vizita la Vâlcea și sunt convins că va pleca cu optimism cu privire la relațiile dintre cele două țări. Am avut și două întâlniri foarte interesante la Consiliul Județean și la Prefectură”, a spus președintele PSR, Constantin Rotaru.


“Sărbătoarea eroilor în Cuba este realizată într-o formă patriotică, în școli, în centrele culturale și academice și în mod special ne adresăm generațiilor tinere. Este propriu și intim poporului cubanez. Nu-i putem uita pe eroii care și-au dat viața pentru indeăendența țării noastre. Ei ne-au învățat să nu plecăm niciodată capul, să rămânem demni și independenți”, a declarat ambasadorul Cesar Hamilton Magana.


“Este frumos și complicat să vorbim despre Republica Cuba. După un incident, această țară a fost disputată între Spania și USA. A devenit posesiune americană. În 1953, un avocat tânăr, cu barbă, Fider Castro, a atacat barăcile americane, împreună cu niște prieteni. Atacul a fost respins, revoluționarii au fost prinși și condamnați la moarte, apoi pedeapsa a fost comutată la 15 de ani cu executare. A fost urmarea unui proces în care Castro s-a apărat singur, timp ce patru ore. Apoi, revoluționarii au fost eliberați și au plecat în Mexic. Acolo s-au întâlnit cu un alt cubanez, Che Guevara și pe 2 decembrie 1956 s-au întors în Cuba, unde au fost reperați de armată după doar câteva zile. Doar 19 revoluționari au scăpat. A început un război de gherilă, în urma căruia dictatorul Cubei a fugit și s-a instalat un nou regim condus de Fidel Castro. Guvernul cubanez a mers pe naționalizarea mijloacelor de producție și pe eliminarea mafiei americane. Una peste alta, noi cei care reprezentăm popoare mici, trebuie să ne unim și să nu stăm la mâna marilor puteri. Asta am discutat și cu domnul ambasador, în primul rând trebuie să facem o colaborare pe teme medicale”, a conchis Adrian Bușu, vicepreședintele Consiliului Județean Vâlcea.


Ambasadorul Cubei în România, Excelența Sa Roberto Cesar Hamilton Magana,a consemnat în Cartea de onoare a Biblliotecii Judeţene “Antim Ivireanul” din Rm. Vâlcea.
Cuba este recunoscută pe plan mondial pentru tratamentele inventive şi noninvazive în mai multe boli, recunoscută fiind pentru tratarea diabetului, rezultatele fiind spectaculoase.


Gabi Cârjaliu