FOTO/VIDEO: Alina Nicolae, cel mai bun artist florar din România! O antreprenoare din Vâlcea a câștigat primul loc la un concurs organizat de Ambasala Olandei și a câștigat o excursie în Țara Lalelelor

O tânără antreprenoare din Râmnicu Vâlcea a reușit să câștige marele premiu la cea de-a X-a ediție a Concursului Național de Aranjamente Florale, ce marchează din 2010 sărbătorirea Zilei Naționale a Olandei în România. Alina Nicolae a participat pentru a opta oară la întrecere și a reușit să uimească juriul, unul exigent.


Concurenții au avut la dispoziție același set de flori și accesorii pentru a realiza în 60 de minute un buchet special pentru a fi oferit unui artist de pe scena Festivalului Internațional “George Enescu”. Au fost peste 50 de participanți, dar premiul cel mare a fost câștigat de Alina. Manifestarea a avut loc în prezența Excelenței Sale, Stella Ronner-Grubačić, Ambasadorul Olandei la Bucureşti.


Alina își petrece fiecare zi în mijlocul florilor. A renunțat la profesia de economist și acum 13 ani a deschis o afacere de familie profitabilă, face aranjamente florale pentru orice eveniment. Are și ajutoare de nădejde, soțul și fiica cea mare.


“Este un concurs la care eu particip de opt ani. De fiecare dată sunt, 50, 53 de concurenți, poate și mai mulți. Este un concurs maraton, avem la dispoziție 60 de minute să facem un aranjament floral, fiecare concurent primește un număr identic de flori, de sortimente identice. Se merge pe o temă care este anunțată la fața locului. Absolut totul este punctat, echilibru, ritm, culoare, cromatică. Concursul este organizat de ambasada Olandei, de regulă de ziua regelui Olandei. Inspirația mă însoțește zi de zi, am multe provocări, ideile îmi vin mereu pe parcurs, nu puteam să mă pregătesc pentru că tema a fost anunțată pe loc. Eu particip și la alte concursuri dar și la cursuri, îmi face mare plăcere să o fac, să învăț mereu și să mă perfecționez ca și artist floral. Întâlnesc profesori cu viziuni diferite, întâlnesc și colegi, facem schimb de experiență. Afacerea am fondat-o în 2006, am avut o profesie de economist. Mi-am dat seama că nu este pentru mine și am ales altceva, astfel încât să merg zilnic la atelier cu plăcere. Este o afacere de familie. A fost un succes de la început, avem mulți clienți în Râmnicu Vâlcea, suntem iubiți și respectați. Vom merge mai departe cu produse și servicii de calitate, să fim alături de ei și să rămânem prieteni și după ce încheiem colaborarea. Sper ca măcar una dintre fetele mele să moștenească afacerea. Este ceva deosebit, mereu să stai între flori, între oameni minunați”, spune Alina Nicolae, artist floral.


“Mă bucur că pot să o ajut pe mami și ea pe mine. O ajut la buchete, o înveselesc când este cazul. Toate florile îmi plac. Vreau ca pe viitor, când o să fiu mare, să fac exact ce fac părinții mei acum. Nu mă plictisesc niciodată, stau și câteva ore în atelier”, completează micuța Anastasia Nicolae.


“Aportul meu este simplu, eu stau în spate, Alina stă în față și se întâlnește cu clienții. Eu fac ce nu face ea și așa îmi place cel mai mult, nu vreau să ies în evidență. Nu m-am gândit niciodată că voi lucra cu florile, nu îmi plăcea domeniul. A fost o oportunitate. A participat la un interviu pe care l-a picat și apoi ne-a venit ideea. Orice afacere rentează dacă ești serios. În ceea ce privește premiul, sunt mândru de ea, așa cum am fost mereu”, conchide Cătălin Nicolae.


Marele premiu câștigat de Alina Nicolae este o excursie în Olanda. Va merge în luna septembrie și va participa și la cea mai mare bursă de flori care se organizează în Europa.

Gabi Cârjaliu
Video Gabi Henning