FOTO/VIDEO 35 de familii în pericol de izolare la Berbești! Două alunecări de teren s-au reactivat, iar autoritățile locale spun că au nevoie de bani pentru a ține sub control situația

N-au mai văzut atâta zăpadă din copilărie! Este concluzia locuitorilor Orașului Berbești care s-au minunat de fenomenul meteo mai puțin obișnuit pentru finalul lunii martie. Pericolul poate să vină, însă, după topirea omătului când se pot reactiva două alunecări de teren periculoase.


Timp de două zile, la Berbești a căzut zăpadă cu nemiluita și în unele zone stratul de omăt acumulat a depășit 50 de centimetri. Oamenii s-au descurcat cum au putut au dat la lopată și au mers kilometri buni pe picioare. Copiii sunt singurii care s-au bucurat de zăpadă. N-au rămas oameni izolați, dar pericolul poate să apară abia după topirea omătului. Două alunecări de teren s-au reactivat și în pericol sunt 35 de gospodării. Autoritățile locale speră să poată țină situația sub control, dar spun că au nevoie de bani.


“Din 2010 nu am mai văzut atâtă zăpadă la Berbești, iar la final de martie de 15 ani. Localitatea Berbești este mare, avem și dealuri. Am încercat cu utilajele primăriei să curățăm drumurile principale apoi am băgat și pe celelalte drumuri. Acum se circulă pe toate drumurile și nu avem oameni izolați. Am avut un caz cu o persoană care trebuia să meagă la dializă, am deszăpezit și a mers fără probleme. Avem din păcate două alunecări de teren reactivate. Una este în Cătunul Amzulești din Valea Mare. Alunecarea de teren este pe o lungime de 200 de metri. Este singurul drum de acces pentru 17 gospodării. Este o alunecare și scufundare, trebuie să intervenim în permanență. Mai avem o alunecare în Satul Dealul Aluniș, la punctul Bălă, unde un versant a luat-o la vale. Ne-a distrus rigolele betonate. Și drumul sătesc asfatat în 2016 este afectat. Și acolo este ruptură de asfalt și scufundare. În fiecare zi verificăm și intervenim pentru a menține drumurile în stare de circulație. Problemele sunt cu banii, am făcut solicitări pentru alocarea fondurilor pentru aceste probleme”, ne-a declarat Dumitru Gioga, viceprimar Berbești.

Alunecările de teren de la Berbești sunt în satele Valea Mare, respectiv Dealul Aluniș. În total 35 de gospodării sunt în pericol de izolare dacă drumurile de acces vor fi distruse.


Gabi Cîrjaliu
Video Gabi Henning