FOTO: Un tânăr din comuna Scundu vă poate ajuta să deveniţi producători de energie electrică

Judeţul nostru are mulţi oameni întreprinzători care reuşesc uneori cu fonduri puţine şi în condiţii grele să dezvolte afaceri interesante şi importante pentru categorii largi de populaţie. Liviu Sandu din comuna Scundu este unul din acei oameni care caută mereu să inventeze ceva util. Are 44 de ani, este necăsătorit şi are o mare experienţă în construcţii şi transporturi.

A fost unul din cei mai buni elevi ai generaţiei sale, fiind Olimpic al Şcolii “Antn Pann” din Râmnicu Vâlcea şi apoi al Liceului Militar de Aviaţie “Tudor Vladimirescu” din Craiova, având de mic înclinaţii spre materiile tehnice.
După mai multe tentative a reuşit recent să producă două dispozitvie interesante capabile să producă energie electrică, le-a testat şi a început producţia în serie mică a unor eoliene.

“Am creat o eoliană foarte uşor de întreţinut, care nu are nevoie de piese de schimb scumpe şi a cărei revizie se poate face o dată la doi ani de către proprietar. Produce 5kw adică aproximativ un euro pe ora de funcţionare”, spune Liviu Sandu.
O asemenea eoliană amplasată la înălţime sau într-o zonă cu vânt înseamnă energie electrică şi termică gratuită pentru o gospodărie plus surplus injectat în reţea şi vîndut. Preţul de fabricaţie este 4.500 euro sau 5.000 euro inclus transport şi instalare.

“Le produc în comuna SCUNDU şi pot fi contactat la telefon 0756238920. De asemenea pot construi hidroturbine vortex de la 16 kw la 100 kw pentru cei care au un râu sau pârău pe propietate sau la marginea propietăţii. Aceste hidroturbine nu distrug mediul şi fauna şi folosirea lor nu încalcă legislaţia, oricine, persoană fizică sau juridică având dreptul să producă energie verde”, ne-a mărturisit inventatorul vâlcean care speră ca în viitor mai multe administraţii din mediul rural să folosească dispozitivele sale pentru a produce energia de care au nevoie pentru clădirile publice şi iluminatul stradal.

Traian Guminski