FOTO: Târgul de animale de la Vaideeni a fost un mare succes

Comuna Vaideeni continuă să fie localitatea cu cel mai mare număr de evenimente care au darul de promovare în județ, țară și chiar în străinătate. După o pauză de cinci ani, crescătorii de animale au fost invitați să își expună ovinele și bovinele și să le dea sfaturi celor aflați la început de drum. Târgul de animale este organizat încă din anul 1968 în comuna păstorită de social-democratul Daniel Băluță. Evenimentul a avut loc timp de două zile pe Strada Lazuri, acolo unde are loc și Învârtita Dorului. Accesul animalelor s-a făcut pe bază de tabel în care au fost înscrise date cu privire la numele proprietarului, codul de exploatație, adresa exploatației și numărul de animale. Primăria Vaideeni a organizat impecabil Expoziția de Animale care a avut parte și de oaspeți importanți dar și de mulți vizitatori din toate colțurile județului. Nu au lipsit reprezentanți de la Ministerul Agriculturii și ai Consiliului Județean Vâlcea, în frunte cu președintele Constantin Rădulescu. Crescătorii de animale și-au spus cu acest prilej și care sunt principalele probleme cu care se confruntă: pericolul animalelor sălbatice, lipsa forței de muncă specializată și posibilitățile reduse de a fructifica lâna. Și de această dată vedetele expoziției au fost ovinele din rasa țurcană, cu patru varietăți.
“Am crescut la țară, am avut animale, vecinii mei creșteau animale, familia mea tot așa. Sunt emoționat când particip la astfel de evenimente. Este de apreciat că mai sunt oameni care au această activitate pentru că animalele nu au sâmbătă, nu au duminică, nu știu de sărbători și trebuie îngrijite în permanență. Faptul că pe piață încă se mai găsesc produse bio, grației crescătorilor de animale, este mare lucru”, spune președintele Constantin Rădulescu.
Primarul Daniel Băluță a participat la eveniment așa cum face de fiecare data, îmbrăcat în portul traditional ai vaideenarilor de care este foarte mândru. “Tradiția merge mai departe și mă bucur foarte mult că am putut să organizăm din nou acest eveniment. Le mulțumesc celor care ne-au ajutat, îi mulțumesc președintelui Constantin Rădulescu. Identitatea noastră este legată strâns de crescătorii de animale și vom face totul să-I ajutăm să își desfășoare activitatea în cele mai bune condiții. Târgul se organizează official din 1968 dar istoria este cu mult mai lungă”, spune edilul.
După ce au admirat exponatele, vizitatorii Expoziției de Animale au fost invitați să guste din produsele tradiționale ale zonei și tocanul de oaie și pastrama de oaie fiind la mare căutare.

Foto sursa facebook Gaby Henning