FOTO: SIGURANȚA ÎN ȘCOLI, prioritate în școlile vâlcene! Polițiștii vâlceni, prezenți la Școala Primară Balota și Școala Gimnazială Copăceni din comuna Racovița

Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vâlcea – Serviciul Rutier, Biroul Siguranță Școlară și Biroul Analiză și Prevenire a Criminalității au desfășurat ieri, în intervalul orar 10.00 – 14.00, activități preventiv – informative și de educație rutieră la Școala Primară Balota și Școala Gimnazială Copăceni din comuna Racovița, în cadrul Proiectului Educație rutieră – Modelarea factorului uman prin responsabilizarea participanților la trafic pentru creșterea gradului de siguranța rutieră.

În cadrul acestei activități au fost prezenți aproximativ 130 de persoane, respectiv adulți și copii.
Elevilor le-au fost prezentate laboratorul de educație rutieră, precum și dotarea(alcooltest, drugtest, pistol radar, TrueCam, stație emisie – recepție), aspecte din legislația rutieră și cazuri concrete din activitatea de zi cu zi a polițiștilor rutieri.

Aceștia s-au putut familiariza cu indicatoarele rutiere și regulile de circulație pe drumurile publice.

Totodată, le-au fost transmise recomandări preventive referitoare la mersul cu bicicleta, cu rolele, mopedele, trotinetele electrice sau motocicletele, precum și la comportamentul pe care trebuie să îl aibă în mijloacele de transport sau la locul de joacă.

Pe parcursul activității, copiii au răspuns pozitiv la activitățile prin care au fost simulate diverse situații întâlnite în trafic, învățând cum să se asigure din ambele părți atunci când traversează strada și semnificația culorilor semaforului, conștientizând totodată și importanța respectării regulilor de circulație.

De asemenea, elevii au primit explicații despre urmările nerespectării legislației rutiere și despre efectele accidentelor rutiere în care pot fi implicați în calitate de participanți la trafic, modul de utilizare a mijloacelor de transport în comun/microbuze școlare.

Indiferent de vârsta participanților la trafic, regulile rutiere trebuie cunoscute și respectate întotdeauna, cu responsabilitate. Acest lucru poate face diferența în cazul unui eveniment rutier, salvând vieți.

Astfel de activități preventiv-informative vor continua și în perioada următoare, în toate unitățile de învățământ din județul Vâlcea.