FOTO Săniuțe pentru toți elevii la Păuşeşti Otăsău! Primarul Cătălin Avan le-a făcut o nouă surpriză copiilor din localitate


Invitație la săniuș de Sfântul Valentin în comuna vâlceană Păușești-Otăsău. Primăria, împreună cu cei din conducerea școlii din localitate au organizat pe 14 Februarie prima ediție a “Serbărilor Zăpezii”, un eveniment dedicat în principal copiiilor dornici să își încerce abilitățile în mânuirea saniei. Primăria le-a dăruit tuturor participanților câte o sanie, iar câștigătorii au fost recompensați cu premii constând în echipamente complete de săniuş.

Vremea a ținut cu organizatorii competiției sportive, iar zăpada căzută din abundentă zilele trecute le-a asigurat participanților derdelușul perfect. Mai mici sau mai mari, copiii au petrecut o zi minunată pe pârtie în care distracție a fost cuvântul de ordine. Din bugetul propriu, administrația locală a achiziționat câteva zeci de sânii pe care le-a oferit în dar celor care au dorit să se înscrie la concurs. Primarul spune că astfel s-a asigurat că tinerii mai fac și sport și, în plus, vor avea participanți și la edițiile viitoare ale competiției.

“Este foarte important ca acești copii să facă și multă mișcare. Ați văzut, însă e la vârste fragede acești copii au anumite probleme de sănătate. Ne-am gândit să-i readucem la aer, la mișcare, acum orele de sport sunt neglijate deși ar trebui să fie importante cum sunt cele de matematică și de română. Săniuțele au fost date de Consiliul Local, s-a votat în unanimitate. Premiile le-am asigurat din resursele mele și ale domnului director al școlii. Pârtia am reușit să o improvizăm, nu am avut mare noroc de zăpadă în acest an. În toamna anului viitor vom face alta mai mare, la poalele Cătunului Luminești. Vom pune și foișoare, o vom lumina, o să fie tot ce trebuie”, ne-a declarat Cătălin Avan, primar Păușești-Otăsău.
“Copii s-au descurcat foarte bine. Ne-am simțit excelent, ne-a făcut o foarte mare bucurie domnul primar. Sperăm ca anul viitor competiția să fie mai mare, să invităm aici copiii din alte localități. De la primărie au primit și tablete gratuite, le folosesc cu drag la școală. La vară așteptăm să vină și bicicletele și așa o să fie complet”, a completat Nicolae Fota, director Școala Gimnazială Păușești-Otăsău.
Administrația locală din Păușești Otăsău intenționează să permanentizeze această sărbătoare. În anii viitori însă speră ca vremea să fie de partea lor și să aibă zăpadă în perioada vacanței de iarnă a copiilor.


Au primit și tablete gratuite

Primăria le-a cumpărat copiilor de la Păușești și tabete astfel că la începutul noul an şcolar, toți elevii din comună au găsit pe bănci, pe lângă tradiționalele manuale, și dispozitive IT care să le ușureze procesul de învățare. Inițiativa, o premieră pentru județul Vâlcea, aparține primarului din localitate care a dorit astfel să reducă rata abandonului școlar în comună.
Comuna Păușești-Otăsău are trei școli generale și aproximativ 170 de elevi. Pentru toți, primăria din localitate a achiziționat, din bugetul propriu, 190 de tablete care să le înlesnească accesul la manualele igitale și astfel să-i determine să învețe mai bine. Vestea că în noul an școlar vor învăța de pe tablete a căzut cum nu se poate de bine pentru elevi care s-au arătat dispuși să nu mai chiulească la nicio oră de dragul dispozitivelor IT. Ba chiar i-a determinat și pe copiii din din localitățile vecine să se înscrie la școlile din Păușești. O altă veste bună pentru elevi și pentru părinții lor este și aceea că vor primi gratuit și uniforme. Primăria a demarat deja procesul de achiziție a acestora pe SEAP astfel că, în scurt timp, copiii care merg la școală vor avea asigurate și uniformele.

Gabi Cârjaliu