FOTO Protest spontan la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vâlcea

Azi, 16 aprilie, a avut loc un nou protest spontan la Spitalul Judetean de Urgență din Rm. Vâlcea. Zeci de angajați ai instituției medicale din județ au întrerupt activitatea, oamenii fiind nemulțumiți că au primit mai puțini bani la leafă.


În această situație s-a ajuns după intrarea în vigoare a noii legii a salarizării și plafonarea sporurilor. “În comparație cu luna noiembrie de anul trecut, care a avut 30 de zile lucrătoare, am pierdut 125 de lei. Martie are 31 de zile lucrătoare. Tichetele le luam în mână, era un venit în plus, venitul a scăzut, nu a crescut. Lucrez în radiologie, secție care deservește și UPU. Avem tăiat și sporul de urgență pe care l-am câștigat în instanță. Venim la lucru și în aceste condiții pentru că pacienții au mare nevoie. Ei sunt pe primul plan. Am avut în tură de noapte și peste 100 de pacienți, singură fiind. După care, chiar dacă ești liber, nu mai ești bun de nimic. După 20 de ani vechime la noi, nu mai crește nimic, rămâne același salariu până la pensie”, spune Olivia Sereșan, angajata SJU Rm. Vâlcea.

Printre protestatari s-au numărat astăzi și economiștii spitalului, registratorii medicali, brancardieri și croitoresele. În timp ce unii se plâng că li s-au tăiat sporurile, alții, care încasează lunar 1 300 de lei, vor de la guvern majorarea salarială promisă. “Avem salariu foarte mic. Lucrez de 28 de ani în spital și câștig 1300 de lei. Noi lucrăm la croitorie și nu avem niciun spor. Prețurile cresc mereu și noi rămânem pe loc. Am avut promis 25 la sută mărire, nu s-a pus nimic.”, spune o angajată. Angajații Spitalului Județean din Vâlcea se pregătesc acum pentru protestul care va avea loc pe 20 aprilie în fața sediului Ministerului Muncii.


Gabi Cîrjaliu