FOTO Protest spontan la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului din Vâlcea

Protest spontan la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului din Vâlcea. Zeci de angajați care deservesc centrele pentru bătrâni, copii și persoane cu dizabilități au mers în această dimineață să-și ceară drepturile salariale. Angajații direcției spun că nu își mai pot permite să trăiască decent. Ei solicita acordarea sporurilor de munca, precum și îmbunătățirea condițiilor în care-și desfășoară activitatea.


“Nu avem sporurile pe care le merităm. Noi nu avem sporuri deși avem bolnavi cu HIV sau Hepatita C. Avem grijă zilnic de acești bolnavi. În țară colegii au, doar noi nu avem”, spun oamenii. Sindicaliștii care-i reprezintă pe angajații DGASPC susțin că au notificat conducerea instituției cu privire la problemele angajaților, dar că până azi nu au primit niciun răspuns.


“Nemulțumirile oamenilor țin de neacordarea sporurilor deși sunt prevăzute de Contractul Colectiv de Muncă. S-au făcut multe adrese dar degeaba. În plus, lucrează și sâmbetele și duminicile fără să fie plătiți. Sunt nemulțumiri și legate de condițiile de muncă. Dacă nu se va ajunge la o înțelegere se vor continua protestele. E vorba despre peste 1000 de oameni, este o nemulțumire colectivă”, spune Florin Popa, președinte CNSRL Frăţia, filiala Vâlcea.


“Știu de mult timp că acești oameni nu primesc sporuri, știu că dacă lucrează sâmbăta și duminica primesc 1 la sută. Este inadmisibil. Nu suntem răspunzători de ceea ce se va întâmpla în continuare. Legea spune că trebuie să primească măcar sporul minim. Nu primim nici un răspuns, deși s-au făcut multe solicitări. Trebuie făcut tot posibilul ca acești oameni să fie ajutați”, completează Maria Costea, preşedinte SANITAS Vâlcea.


Urmare a protestului spontan de astăzi, conducerea DGASPC Vâlcea a acceptat să stea de vorba cu reprezentanții salariaților nemulțumiți. Din păcate, din cauza subfinanțării, soluțiile sunt prea puține. Fără o rectificare bugetară, instituția riscă să nu mai poată plăti nici salariile pe ultimele luni ale anului. Cât privește acordarea voucherelor de vacanță, angajații mai au de așteptat ceva vreme. “Săptămâna trecută am solicitat o întâlnire cu liderii celor două sindicate, a venit doar unul. Nu dețin eu toate răspunsurile, legislația nu ne permite să acordăm anumite sporuri, așa cum își doresc oamenii. Din toate simulările pe care le-am făcut noi, se ridică la 40,8 la sută. Anumite sporuri sunt clare, de la până la. Oricât ar scădea ele, tot nu ne putem încadra în cuantumul de 30 la sută. Doar dacă diminuăm spre 1 la sută sporurile variabile. Am venit cu o propunere de 30 la sută, toată lumea a fost nemulțumită. Am făcut și o comisie care să stabilească cum se vor lua aceste sporuri. Comisia a venit cu o propunere de 40,8 la sută. Hotărârea de depășire a cuantumului de 30 la sută nu ne aparține. Dacă cineva are o soluție mai bună, să o spună, nu dețin eu adevărul absolut. Eu vă spun cum stăm noi, avem bani, dar nu până la finalul anului pentru resursa umană”, le-a spus angajaților Nicolae Badea, director DGASPC Vâlcea.


Acesta este al doilea protest spontan al angajaților din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din Vâlcea în mai puțin de patru luni. În luna aprilie au ieșit în stradă și asistenții sociali pentru a reclama aceeași problemă. Dacă la nivel județean nu vor fi identificate soluții financiare pentru acordarea sporurilor salariale, sindicaliștii vor să picheteze sediul Ministerului Muncii.

Gabi Cârjaliu