FOTO: Proiectul Feel It de la Colegiul Național de Informatică “Matei Basarab”, la final de drum

Joi, 9 februarie 2022, la Colegiul Național de Informatică „Matei Basarab”, a avut loc conferința de închidere a proiectului Erasmus+, Feel It, Abilități de inteligență emoțională pentru educație, unul dintre cele 12 proiecte internaționale pe care colegiul le desfășoară cu succes în acest an școlar.
Inteligența emoțională (EQ), este definită prin abilitatea de a percepe, evalua și controla propriile emoții. În vreme ce această conștiință de sine este importantă, la fel de valoroase se dovedesc și abilitățile de a înțelege, interpreta și răspunde la nevoile emoționale ale celor din jur.
Există specialiști care susțin că inteligența emoțională este nativă, dar și experți care o consideră o calitate ce poate fi educată și îmbunătățită. În acest sens, proiectul Feel It are ca scop principal gestionarea și dezvoltarea competențelor emoționale și sociale ale elevilor cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani în cadrul programului de învățare mixtă prin oferirea elevilor și profesorilor a instrumentelor necesare în acest sens.
Proiectul promovează practicile inovatoare pentru sprijinirea elevilor cu un nivel scăzut de competențe sociale și emoționale și, în același timp, îmbunătățește competențele digitale ale profesorilor și elevilor în ceea ce privește noile instrumente digitale inovatoare și platformele de învățare la distanță, pentru a le oferi abilitățile necesare să creeze, să gestioneze și să dezvolte instrumente inovatoare de formare.
În prezența a peste 50 de profesori din județul Vâlcea, s-a prezentat proiectul și rezultatele acestuia. Produsele finale ale proiectului sunt o platformă educațională accesibilă în toate limbile naționale ale țărilor partenere, care promovează activități practice și interactive menite să susțină elevii cu un nivel scăzut de dezvoltare, și un e-book, un ghid online pentru profesori, cu sfaturi despre cum să aplice ceea ce este inovativ în lecțiile lor și cum să le facă mai atractive pentru elevi.
Săptămâna aceasta, 3 profesori de la Colegiul Național de Informatică „Matei Basarab” (Gavrișiu Iuliana Claudia, Pleș Manuela și Roșu-Călina Roxana, coordonatorul proiectului) se vor afla în localitatea Viseu din Portugalia pentru ultima întâlnire transnațională, unde se vor prezenta rezultatele proiectului și se vor trage concluziile finale în vederea continuării cu succes a acestui parteneriat în următorii ani. (Traian Guminski)