FOTO: “Poveste de iubire” la Muzeul Județean Aurelian Sacerdoțeanu Vâlcea

În intervalul 22 februarie – 31 martie, Muzeul Județean Aurelian Sacerdoțeanu Vâlcea, cu sprijinul Consiliului Județean Vâlcea, a pregătit o expoziție dedicată minunatului sentiment care este dragostea, cu cei doi protagoniști ai săi – femeia și bărbatul. Expoziția „Poveste de iubire”, amenajată în sălile de la etajul Muzeului de Istorie din Calea lui Traian, nr. 143, a fost vernisată joi, 22 februarie, ora 11.

„Ce se încearcă prin această expoziție? Se încearcă crearea unei atmosfere atât romantice, cât și istorice deoarece au fost expuse obiecte de patrimoniu ce reprezintă diverse ipostaze magice ale Femeii și Bărbatului din preistoria acestor locuri sau, cum i-au numit unii arheologi, Cuplul primordial Adam și Eva ori Marea Zeiță și Taurul Celest. Apoi, piesele de podoabă din lumea dacilor și a romanilor ne lasă să ne imaginăm o femeie sofisticată în ceea ce privește metodele de înfrumusețare.

Din evul mediu târziu și epoca modernă, putem vedea frumoasa vestimentație a cuplurilor acelor timpuri, fie că vorbim de boieri și jupânese sau de țăranii simpli ce știau să își sărbătorească dragostea și mai apoi uniunea matrimonială cu ajutorul frumoaselor obiecte etnografice (lăzi de zestre, ceramica populară, icoane, țesături și altele). Toate aceste costume pe care le admirați fac parte din patrimoniul muzeului nostru. Avem și un panou unde cei care ne calcă pragul pot să facă fotografii şi să păstreze peste ani amintirea faptului că au trecut pe la noi. Am avut şi surprize pentru copii – ciocolată şi obiecte din lemn realizate la Muzeul Satului Vâlcean şi, bineînţeles, certificate de căsătorie. Nu prea au fost însă doritori. Pare că le este cam teamă de mariaj, chiar şi pentru o zi”, ne-a spus Claudiu Tulugea, directorul muzeului.
Elevi de la liceele din Județul Vâlcea sunt așteptați să se fotografieze în acest cadru dedicat dragostei la români.