FOTO: “It’s a matter of STEM”, program ERASMUS+ derulat de Liceul Sanitar “Antim Ivireanu” Râmnicu Vâlcea! Partenerii din Spania, Turcia și Italia, surprize inedite în județul Vâlcea

“It’s a matter of STEM” , 2 – KA229, cu numărul de referință 2020-1-ES01-KA229-081741_2, proiect de parteneriat strategic în domeniul școlar în cadrul programului ERASMUS + este derulat de Liceul Sanitar „Antim Ivireanu” Râmnicu Vâlcea. Proiectul se derulează în perioada 1 septembrie 2020 – 31 august 2022,
și este finanțat de UE, prin Programul Erasmus+, Acțiunea Cheie 2.

Liceul Sanitar „Antim Ivireanu”, este partener în cadrul proiectului cu alte 4 școli din Spania (coordonator de proiect), Turcia și Italia. Scopul principal al proiectului este de a face educația în știință și matematică mai relevantă și semnificativă pentru studenții noștri în modurile de respect, credințe și diversitate culturală.
“Proiectul a reunit trei țări europene: Spania (coordonare), România, și Turcia. Proiectul își propune să facă educația în știință și matematică mai revelatoare și semnificativă pentru studenții noștri în ceea ce privește respectul și diversitatea culturală, implicându-i în activități științifice. și încurajarea acestora pentru viitoarele cariere în domeniile STEM. Implicarea priorităților de e-learning va crește motivația elevilor, de asemenea, dezvoltându-și abilitățile de bază și îmbunătățindu-și cunoștințele în matematică, fizică și TIC. Actualizarea competențelor ajută la combaterea sărăciei și excluziunii sociale, Proiectul își propune ca elevii noștri să se gândească și să învețe mai multe despre modul în care competențele dobândite la școală îi pot ajuta în viață”, precizează profesor Anca Marinescu, coordonator proiect România.

ZIUA 1

Oaspeții din grupul Erasmus+ au avut ocazia pe parcursul zilei să cunoască diferite puncte ale orașului, datorită unei plimbări plăcute pe Dealul Capela. Pe lângă faptul că s-au bucurat de priveliștile frumoase, le-a atras atenția și minunata Arhiepiscopie a Râmnicului. Pentru a termina ziua și a-și recăpăta energia, au gustat o cină tipic românească.

ZIUA 2

Cu emoție, voie bună și multe zâmbete au fost întâmpinați partenerii străini ai proiectului din Spania și Turcia, luni, 23 mai 2022, în prima zi de mobilitate la Liceul Sanitar “Antim Ivireanu” Râmnicu Vâlcea. marți, 24 mai. Într-un cadru festiv, oaspeții au fost întâmpinați cu pâine și sare la Sala Sporturilor din cadrul liceului, una dintre cele mai frumoase din municipiu. În sala frumos amenajată cu costume populare și obiecte tradiționale românești, a fost organizat un spectacol impresionant, iar oaspeții au avut parte de dans și multe momente emoționante organizate de elevii din cadrul Liceului, sub îndrumarea cadrelor didactice.

Alături de oaspeții străini s-a aflat și prof. Adina Dobrete, consilier local al Râmnicului, precum și un reprezentat al ISJ Vâlcea.
Spectacolul a început cu ascultarea imnurilor țărilor partenere, dar și a imnului Uniunii Europene, precum și prezentarea steagurilor. Elevii clasei a III-a, Step-by-step, au cântat și au dansat. Vlăduț Iamandi, din clasa a IV-a, urmat de Petru cu chitara lui, au oferit momente cu care a impresionat oaspeții străini. A urmat Denisa, elevă în clasa a XII-a B, care a cântat o frumoasă melodie, dar și Bogdan și Delia, din clasa a XI-a B care au valsat. Momentul tradițional românesc a fost reprezentat de Grațiela și Delia, din clasele a X-a și a XI-a, urmat de un moment impresionant: prezentarea costumelor populare. Momentul culminant a fost la sfârșitul spectacolului când cu mic și mare, atât gazdele cât și oaspeții străini, au format o horă mare.

După prânz, elevii și profesorii din Spania și Turcia au efectuat o vizită la Primăria Râmnicului, unde țările participante și-au explicat proiectele autorităților locale.
Ulterior, a venit rândul copiilor să-și prezinte școala lor în fața celorlalți elevi, la biblioteca orașului și, după un scurt tur, și-au prezentat materialele PPT .
Pentru a încheia ziua, copiii au ajuns să se bucure de o activitate de robotică și programare… Și-au construit proprii roboți cu Lego, apoi i-au pus în mișcare.
Cu siguranță a fost o zi atât educativă, cât si distractivă.

ZIUA 3

În cea de-a treia zi, echipa din România a continuat să fie protagonista unei experiențe de neuitat pentru prietenii noștri.
Au început ziua făcând o activitate de orientare în natură. Datorită muncii în echipă, pe care au știut să o dezvolte, au reușit să aleagă drumul corect pentru atingerea obiectivului.
După această activitate foarte distractivă, o mâncare tradițională românească gustoasă i-a așteptat să-si recupereze energia. La desert au savurat o brioșă tradițională românească, numită cozonac, pe care și-au pregătit-o singuri.
Pentru a încheia ziua într-un mod inedit, a fost efectuată o vizită la Muzeul Satului Vâlcean. În acest muzeu s-au cunoscut diferite elemente ale arhitecturii tradiționale românești, sculptura și pictura acesteia, precum și semnificația emblematică a acestora.
Fără îndoială, fiecare zi a fost la fel de interesantă ca și precedenta.

ZIUA 4

Călătoria Erasmus se apropie de sfârșit, dar nu și experiențele și învățăturile.
În cea de-a patra zi, elevii străini s-au bucurat de o expoziție de experimente STEM pe care elevii scolii noastre gazdă le-au realizat pentru acest proiect. Nici această zi nu a fost fără surprize, oaspeții efectuând o vizită la Salina Ocnele Mari. După acest moment de încântare. toți au încheia ziua cu distracție, participând la petrecerea de absolvire a elevilor Liceului Sanitar. Profesorii și elevii din Spania, România și Turcia s-au bucurat de o petrecere distractivă.

ZIUA 5

Vineri, 27 mai 2022, echipa Erasmus s-a bucurat de ultima zi de vizită în România, deplasându-se în orașul Călimănești, cunoscut pentru apele sale termale. De asemenea, au efectuat o vizită Mănăstirea Cozia și muzeul de obiecte religioase. Pe lângă explicațiile interesante care le-au fost împărtășite despre diferite obiecte si picturi, oaspeții s-au putut bucura de ziua însorită.
Astfel, șederea oaspeților din Spania și din Turcia, în Râmnicu Vâlcea a adus, atât profesorilor, cât și elevilor, experiențe de neuitat.

“Îmi doresc ca acest proiect Erasmus+ sa-i determine atât pe profesori, cât și pe elevi, să lucreze împreună pentru un rezultat bun de care să ne bucurăm cu toții.
În școală, accentul se pune foarte mult pe teorie, dar cultura universală nu poate fi învățată teoretic. Cu ajutorul proiectelor, involuntar, facem parte din viața de zi cu zi a unor persoane din alte țări, ajungem să le cunoaștem și să le înțelegem mai bine cultura.
Sunt sigură, de altfel, că putem schimba pozitiv lumea în care trăim doar dacă ne schimbăm pe noi înșine mai întâi. Participând la astfel de reuniuni, am învățat că trebuie să ne trăim viața frumos, într-un mod echilibrat și să prețuim timpul, canalizându-l pe aspectele cu adevărat folositoare, iar programele Erasmus+ pot fi rampe de lansare spre un viitor mai bun pentru copiii noștri”, conchide profesor Anca Marinescu, coordonator proiect “It’s a matter of STEM” , 2 – KA229, cu numărul de referință 2020-1-ES01-KA229-081741_2, proiect de parteneriat strategic în domeniul școlar în cadrul programului ERASMUS +, derulat de Liceul Sanitar „Antim Ivireanu” Râmnicu Vâlcea.