FOTO: Învârtita Dorului de la Vaideeni – o poveste de senzație unde tradiția și cultura au fost la loc de cinste timp de două zile

Comuna Vaideeni a fost pentru două zile, polul principal de atracție al iubitorilor de folclor din întreaga țară. Îmbrăcați în straie de sărbătoare, oamenii din comuna păstorită de Daniel Băluță au venit cu mic, cu mare, în centrul localității pentru a participa la cea de-a 56 ediție a uneia dintre cele mai frumoase manifestări din Oltenia, Festivalul Pastoral „Învârtita dorului”.

Nimeni nu a ținut cont de căldura aproape sufocantă și întreaga asistență a admirat portul popular, a gustat din produse tradiționale. Și a aplaudat artiștii care au urcat pe scena amplasată pe platoul care poartă numele festivalului. Tradiția se întinde pe cinci decenii, grație „ardelenilor din mijlocul oltenilor”, cum le place să îşi spună. În ziua de Sânziene, păstorii din zonă se adună pentru „Învârtita dorului”, o manifestare populară în care oamenii se întâlnesc pentru a se mândrii cu produsele, portul şi dansul lor. Vin din toate judeţele în care păstoritul, ocupaţie ancestrală, este practicată şi azi. Cu mic cu mare, ungurenii din Vaideeni şi-au pus zilele straiele populare, au cântat la fluier să răsune valea şi şi-au învârtit mândrele în joc. E o tradiţie veche care, chiar dacă de-a lungul timpul a suferit modificări în ceea ce priveşte semnificaţia ei, a rămas în fond o sărbătoare a oamenilor de la munte născuţi pentru a fi liberi. În acest an, Comuna Vaideeni a împlinit 520 de ani de la prima atestare documentară, încă un motiv de mândrie pentru localnici.

Zi plină de menifestări culturale

Prima zi a festivalului a fost una plină de manifestări culturale găzduite de Căminul Cultural ”Vartolomei Todeci”. Au fost expuse două proiecte de suflet: Nemărginirea Mărginimii – Cămașa ungurenească – zestre culturală- Un proiect realizat de Asociația Culturală Moștenitorii în colaborare cu Biblioteca Vaideeni, Primăria și Consiliul Local Vaideeni și Fundația Vaideenii și Transhumanța mocanilor în Bărăgan și în Dobrogea- Un proiect realizat de Institutul de Etnografie și Folclor „Constantin Brãiloiu”. La eveniment au participat mai mulți invitați speciali: Andreea-Diana Tanasescu – fondatoarea La Blouse Roumaine, Dr. Emil Tircomnicu, dr. Lucian David – Institutul de Etnografie și Folclor „Constantin Brãiloiu”, Prof. Adam Popa – fiu al satului Vaideeni, iubitor de folclor autentic și coordonator al ansamblului de dansuri “Miorița “ din Vaideeni, Prof. Elena Stoica – specialist în cultură tradițională, directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vâlcea în perioada 2001-2016, Dr.prof. Rodica Popa Comaniciu – Consilier Cultural în cadrul Asociației Generale a Mărginenilor. Seara a fost completată de recitaluri de excepție susținute de artiști consacrați, Olguța Berbec, Remus Novac, Marius Țugulescu, Mihail Tițoiu și Anamaria Iorga fiind doar câteva exemple în acest sens. De asemenea, Trupa Art, Ansamblul “Miorița” și Elevii școlii de arte Vaideeni au ridicat în picioare asistența, aplauzele fiind minute în șir.

Mesaj de suflet al primarului Daniel Băluță

Chiar dacă la Vaideeni au venit multe personalități ale politicii și administrației locale din Vâlcea, discursurile au fost scurte și asistența numeroasă nu s-a plictisit deloc. Primarul Comunei Vaideeni, Daniel Băluță a fost, ca de obicei, scurt și la obiect și a avut un mesaj de suflet pentru oamenii din Vaideeni, dar și pentru turiștii veniți din mai multe colțuri ale României:
“Este un festival cultural de suflet pentru noi. Ne mândrim cu Învârtita Dorului. Această manifestare celebrează tradiția și patrimoniul cultural al tradițiilor, a muzicii autentice și a artelor populare. Cu toții suntem responsabili de conservarea și transmiterea tradițiilor către generațiile viitoare iar prezența dumneavoastră aici contribuie substanțial la îndeplinirea acestui obiectiv. În aceste zile de sărbătoare comunitatea noastră se adună toată acasă. Sunt oameni care sunt plecați peste tot în țară și nu numai dar azi sunt cu toții aici. Ciobanii de aici care s-au stabilit în Dobrogea, în Banat sau în alte zone ale României sunt și ei acasă. Împreună vă mulțumim că ați venit la Învârtita Dorului”.

Parada portului popular, din nou senzațională

A fost semnul după care toți cei prezenți, localnici, membri ai ansamblurilor folclorice, turiști și personalități, au încins o horă mare și imaginile surprinse de cameramani au făcut, din nou, înconjurul țării. A urmat parada portului popular, un alt moment emblematic al festivalului Învârtita Dorului. S-a mers din centrul civic al comunei și până la platoul ce poartă numele festivalului și cei prezenți au putut admira porturi populare autentice din mai multe zone. Cei din Vaideeni a reușit, din nou, să atragă toate privirile.

18 ansambluri folclorice au încântat asistența

Membrii Ansamblului Folcloric “Miorița” din Vaideeni a deschis spectacolul folcloric și au fost aplaudați la scenă deschisă. Pe scenă au urcat apoi alte 18 ansambluri din mai multe zone și spectacolul a fost garantat. Artiști din Horezu, Băbeni, Vinerea-Cugir, Șugag (Jud. Alba), Corbi, Brădulețul, Galeșu (Jud. Argeș), Leșu (Jud. Bistrița Năsăud), Novaci, Polovragi, Baia de Fier (Jud. Gorj), Petrila (Jud. Hunedoara), Cristian, Gura Râului, Jina, Poiana Sibiului, Rășinari, Sadu, Săliște, Tilișca, Tălmaciu, Miercurea Sibiului, Boița (Jud. Sibiu), Bran (Jud. Brașov), Ansamblul Odyssea, Ansamblul „Dor” (Jud. Tulcea) au susținut recitaluri gustate din plin de mii de iubitori de folclor autentic, turiști care au ocupat la maximum unitățile de cazare din Vaideeni, din Horezu și din alte localități vecine.

Faima Învârtitei Dorului a ajuns până în Asia!

Festivalul Învârtita Dorului este cunoscut în toată România și iubitorii de folclor autentic nici nu concep să nu participe an de an la manifestări. Sunt turiști care nu au pierdut nici măcar o ediție în ultimul deceniu și au de gând să participe și anii viitori. Interesant este că faima festivalului a ajuns la această ediție până în Asia. La Vaideeni au fost prezenți reprezentanți ai unei televiziuni importante din Coreea de Sud. Asiaticii au fost impresionați de modul în care comunitatea din Vaideeni reușește să transmită tradițiile de la generație la generație și au spus că și în țara lor acest fenomen este unul asemănător.