FOTO: ÎNVÂRTITA DORULUI 55 – românitate în stare pură

Administrația locală condusă de Daniel Băluță a organizat impecabil și cea de-a 55 ediție a uneia dintre cele mai frumoase manifestări din Oltenia, Festivalul Pastoral „Învârtita dorului”.
La Vaideeni a fost din nou sărbătoare și românitate pură. Mii de turiști din toată ţara au participat la un festival de folclor, au admirat portul popular și au gustat din produse tradiționale.

De cinci decenii, tradiţia oierilor de la Vaideeni, a „ardelenilor din mijlocul oltenilor”, cum le place să îşi spună, se menţine încă vie. În ziua de Sânziene, păstorii din zonă se adună pentru „Învârtita dorului”, o manifestare populară în care oamenii se întâlnesc pentru a se mândrii cu produsele, portul şi dansul lor. Vin din toate judeţele în care păstoritul, ocupaţie ancestrală, este practicată şi azi. Cu mic cu mare, ungurenii din Vaideeni şi-au pus zilele acestea straiele populare, au cântat la fluier să răsune valea şi şi-au învârtit mândrele în joc. E o tradiţie veche care, chiar dacă de-a lungul timpul a suferit modificări în ceea ce priveşte semnificaţia ei, a rămas în fond o sărbătoare a oamenilor de la munte născuţi pentru a fi liberi.

Simpozionul „Transhumanța” a fost apreciat de toată asistența

Ca de obicei, Căminul Cultural din localitate, care-i poartă numele regretatului Vartolomei Todeci, a fost gazda unui simpozion încărcat de istorie, simpozion care în acest an a fost numit „Transhumanța” și a fost realizat după un parteneriat al primăriei Vaideeni cu Asociația Culturală Moștenitorii. În cadrul manifestării din prima parte a festivalului a avut loc vizionarea filmului „Transhumanța”, realizat de Damian Diaconescu în anul 1979 la Vaideeni, apoi prezentarea volumului „Transhumanța Românească. Fenomen socio-economic, cultural și (Geo)Politic”, prezentare cercetării de teren „Stânele din Munții Căpățânii” și o expoziție de fotografie – „La drum…” – Asociația Culturală Moștenitorii. Prima zi a festivalului s-a terminat cu un spectacol folcloric în cadrul căruia Anamaria și Monica Iorga au lansat oficial albumul “Acasă-i la Vaideeni”.

Tradiția merge mai departe

A doua zi a festivalului a fost una deosebită. La manifestarea de la sfârşitul săptămânii trecute au participat 19 ansambluri folclorice din mai multe judeţe cu specific de oierit. Ansamblul local de la Vaideeni “Miorița”, care are peste 75 de membri, a fost ca de obicei la înălțime. Au mai fost prezenți artiști populari din Horezu, Băbeni, județele Alba, Argeș. Bistrița, Gorj, Hunedoara, Sibiu și Tulcea. Gustată din plin și apreciată a fost și parada portului popular desfășurată de participanți spre platului unde a avut loc festivalul, paradă urmată de o horă la care s-au prins toți participanții.

Srsa foto facebook Gaby Henning