FOTO: Incredibila poveste a lui Alexandru Codiță, cel mai tânăr antrenor de MMA din Vâlcea

Vâlcenii care iubesc sau sunt interesați de MMA (Mixed Martial Arts sau Arte Marțiale Mixte) au acum șansa de a se antrena alături de unul din cei mai performanți sportivi din România, sosit de puțin timp în județul nostru. Alexandru Codiță are 19 ani și s-a născut în București. A intrat în lumea sportului la 7 ani, practicând 8 ani de zile judo unde a obținut destul de repede succese importante.


Rep.: – Cum ai ajuns să faci acest sport? Când te-ai apucat de MMA?
A.C.: – Aveam 7 ani și eram un copil static si gras. Părinții mei au conștientizat că sportul este sănătate pură, iar alături de un antrenor bine pregătit te vei dezvolta atât fizic, cât și psihic. Am început apoi MMA-ul de la vârsta de 14 ani. Am fost sportiv în cadrul clubului CSA STEAUA și CS Metrorex.


Rep.: – Aflu de la elevi de ai tăi că ai un palmares impresionant pentru vârsta ta. Când ai avut timp să obții aceste rezultate?
A.C.: – În momentul actual dețin titlul de campion național în Kempo de 4 ani. Sunt multiplu campion european, reprezentând România la cel mai înalt nivel și campion mondial. Sunt primul și singurul român în acest moment care a fost medaliat la campionatele mondiale de Hand to Hand, o organizație foarte tare cu luptători de TOP din fosta Uniune Sovietică. Rezultatele au început să apară încă de la vârsta de 9 ani când am ieșit pentru prima oară campion național la Judo. MMA-ul pentru mine a însemnat un stil de viață și un scop. Toate deciziile mele având ca factor primar acest sport și cariera mea. M-am antrenat 3 luni în Chișinau alături de singurul Moldovean ce se luptă în UFC, Ion Cutelabă, pentru a îmi începe cariera de luptător profesionist.


Rep.: – De ce antrenezi acum în Râmnicu Vâlcea?
A.C.: – Am ales să mă mut în Valcea pentru a profesa ca antrenor personal la Sportify, prietena mea fiind medic aici.

Rep.: – De ce ar aduce cineva un copil sau un tânăr să facă MMA? Ce șanse are cineva din Vâlcea să obțină performanță, antrenându-se cu tine?
A.C.: – Sportul este primar și trebuie văzut ca o paralelă a școlii, mergând cu amândouă simultan copilul va avea parte de cheia ce o să îi deschidă dezvoltarea necesară pentru a fi un model generației lui. MMA-ul profesionist este un drum greu, foarte puțini atleți ajung să facă o carieră din asta. MMA-ul poate începe de la vârsta de 8 ani, evitând orice tip de contact sau lovituri în zona capului până la vârsta de 14 ani. Încrederea și siguranța sunt garantat întâlnite în acest sport și îl recomand atât fetelor, cât și băieților. Pe lângă toate calitățile fizice vizibile și psihice ca bonus vei învăța să te aperi de orice pericol extern.


Rep.: – Se poate antrena oricine cu tine? Unde te pot găsi cei care doresc să învețe MMA?
A.C.: – Sportul este pentru oricine! Faceți o încercare și veniți pentru primul antrenament la Sportify. Sala se află pe Calea lui Traian nr. 68 la Râmnicu Vâlcea. Puteți obține informații la telefon +04 0350 409 773. Mă ocup și de copii, chiar am doi elevi de când am venit în Vâlcea. În mod normal se fac între două şi cinci antrenamente săptâmânal, dar atunci când ajungi la nivel PRO trebuie să faci 10-11 antrenamente pe săptămână.

Rep.: Îți mulțumim pentru amabilitatea de a ne acorda un interviu și îți dorim multe succes ție și elevilor pe care îi vei antrena. Vâlcea a dat mulți campioni de arte marțiale și sigur va mai da și alții!

Traian GUMINSKI