FOTO IJJ VÂLCEA: Câini periculoşi, pe străzile din Râmnicu Vâlcea

În ultimele 10 zile, la Jandarmeria Vâlcea au fost înregistrate 6 apeluri de acest gen, oamenii sesizând că patrupezii periculoşi, fără botniţă, se plimbă în voie pe străzi şi provoacă panică în rândul cetăţenilor.

“Prezenţa pe domeniul public a unor câini lăsaţi nesupravegheaţi, care se manifestă agresiv, a determinat cetăţenii să apeleze tot mai des la sprijinul forţelor de ordine.
În ultimele 10 zile jandarmii vâlceni au gestionat nu mai puţin de 6 apeluri S.N.U.A.U. 112, prin care apelanţii sesizau prezenţa fără proprietar a unor câini periculoşi, fără botniţă în diferite zone ale oraşului, provocând teamă şi panică în randul acestora. În toate cazurile jandarmii au reuşit prinderea câinilor şi identificarea proprietarilor acestora, punându-le în vedere cateva reguli esenţiale atunci când doresc să îngrijească un astfel de necuvântător, nefiind sancţionaţi contravenţional.
Pentru iubitorii de câini, care poate au uitat aceste reguli, vrem să le reamintim că accesul anumitor rase, este permis în locuri publice doar ţinuţi în zgardă , lesă sau ham și purtând botniță. Proprietarul sau deținătorul temporar al câinelui trebuie să aibă vârsta de minim 18 ani şi este obligat să inscripţioneze în mod vizibil, la intrarea în apartament sau în imobil ori pe împrejmuirea aferentă imobilului respectiv, avertismentul “Câine periculos” sau, după caz, “Câine agresiv”, printr-o plăcuţă având dimensiunile de cel puţin 15 x 25 cm.
De asemenea , îi informăm că nerespectarea prevederilor OUG 55/2002 privind regimul de deţinere al câinilor periculoşi sau agresivi pot atrage sancţiuni cu valori cuprinse între 100-3000 lei.
Un ultim sfat: Pentru prevenirea oricăror incidente de a pune în pericol viaţa celorlaţi cetăţeni, nu uitaţi să incuiaţi poarta sau usa imobilului atunci când plecaţi de acasă!” – IJJ Vâlcea.