FOTO: Eveniment cultural de excepție! Program ”Memorialul Ocnele Mari – Vasile Militaru”!

Organizatori: Primăria Ocnele Mari, Casa de Cultură ”Mircea Demetriade”, Salrom – Societatea Națională a Sării – Filiala Vâlcea și Asociația Pro Valores

Parteneri: Asociația Culturală ”Ervant Nicogosian”, Filiala Vâlcea a Uniunii Artiștilor Plastici din România, Direcția Județeană de Cultură Vâlcea.

Sâmbătă 8 iulie 2023
Devenit deja o tradiție, acest proiect cultural își propune omagierea martirilor luptei anticomuniste decedați la Ocnele Mari, într-unul din cele mai dure centre de detenție ale regimului comunist.
Iată programul acestei serii de manifestări culturaleꓽ
Ora 10,30
Depunere de coroane la Monumentul Ocnița
Ora 11,15
O slujbă de pomenire la Cimitirul Bozeasca, pe locul gropilor comune ale deținuților politici de la Ocnele Mari
Ora 12,30
În Salina de la Ocnele Mari, prof.dr. Florin Epure (Directorul Direcției Județene pentru Cultură Vâlcea) va susține o conferință despre “Dragostea mărturisitoare de Hristos în închisorile comuniste”
De la ora 13,00
Vernisarea a trei expoziții în incinta Salinei Ocnele Mari, organizate de Filiala Râmnicu Vâlcea a Uniunii Artiștilor Plastici din Româniaꓽ
– Expoziția retrospectivă a artistului Ervant Nicogosian, un mare pictor născut la Odesa, care a trecut timp de șapte ani prin Gulagul rusesc, pentru ca apoi să se stabilească în România. Despre personalitatea lui Ervant Nicogosian, arta sa și dramele prin care a trecut, vor vorbi Gilda Mologhianu (fiica artistului) și Gheorghe Dican (vicepreședinte al Uniunii Artiștilor Plastici din România).
– Expoziția personală de pictură „Floare de nu mă uita”, a artistei Daniela Nițulescu
– Expoziția unui grup de artiști membri ai Filialei Râmnicu Vâlcea a Uniunii Artiștilor Plastici din România
Va urma, tot în Salina Ocnele Mari, un recital de poezie și muzică, susținut de actrița Lamia Beligan (de la Teatrul Național “Ion Luca Caragiale” din București) și de chitaristul Tudor Niculescu-Mizil (directorul artistic al concursului internațional de chitară clasică “Talente în afirmare”).
Ora 17,00
La Râmnicu Vâlcea va avea loc evenimentul final din această serie: dezvelirea plăcii de ideintificare a Mozaicului “Bătălia de la Posada”, de pe fațada Serviciului Județean al Arhivelor Naționale Vâlcea, și realizat de artistul Ervant Nicogosian.