FOTO: Descoperitoare de comori! Află ce a găsit Rodica Pentoiu într-o casă veche din Alunu

Probabil ați urmărit măcar o dată emisiunea “Așii Amanetului” care se bucură de o mare audiență în USA, dar și în Europa. Ei bine, dacă solista de muzică populară, Rodica Pentoiu, trăia în Las Vegas, putea să facă o adevărată avere după o negociere cu „Bătrânul”, ”Chumlee” sau Rick Harrison. Asta pentru că în casa din Berbești a artistei populare este o adevărată comoară. De zeci de ani, Rodica strânge obiecte vechi și și-a transformat gospodăria într-un adevărat muzeu. De asemenea, solista de muzică populară are o colecție impresionantă de ii, aproape 200 de piese, cea mai veche dintre ele fiind cusută acum 137 de ani.

Vâlceanul care a murit alături de Ecaterina Teodoroiu

Rodica Pentoiu colindă gospodăriile prietenilor, cunoștințelor, sau merge în târgurile de vechituri pentru a căuta noi obiecte vechi pe care să le expună. O întâmplare fericită a făcut să găsească o adevărată comoară. “Am fost în vizită la o bătrânică din Coltești-Alunu și mi-a atras atenția un document înrămat. Părea foarte vechi și am rămas impresionată când l-am studiat. Este o diplomă de mulțumire pentru un soldat din Alunu, Ion Cârstoiu, care a luptat alături de Ecaterina Teodoroiu, care a fost la Oituz și Mărășești și care și-a pierdut viața pentru România. A fost strănepotul doamnei la care am fost în vizită. M-am rugat să îmi dea mie documentul, am vrut să-i ofer bani pe el. Nu a dorit să-l vândă, dar l-am primit ca dar. Vă dați seama că este un document din istoria României”, mărturisește artista.

Surpriza din tablou

Și nu a fost singura surpriză pentru Rodica Pentoiu> “Am luat documentul acasă și l-am scos din rama veche. În spate am găsit două bețe și o hârtie. Am vrut să le arunc și să pun documentul în altă ramă, dar când am luat din nou hârtia am văzut că de fapt era un calendar regal din anul 1921. Este ceva foarte rar, eu nu am mai găsit așa ceva. Este foarte interesant și are o ilustrație fantastică, un țăran la coasă care ridică o căciulă și o țărăncuță cu un buchet de flori”.

“Nimic nu este de vânzare”

Rodica Pentoiu este o îndrăgită solistă de muzică populară care a filmat și 20 de videoclipuri, majoritatea dintre ele la casa sa din Alunu, construită acum aproape 110 ani. A cumpărat gospodăria și a recondiționat casa care este acum un adevărat muzeu. Artista spune, însă, că nu vrea să vândă nimic: “Nu fac negoț cu obiectele veci. Aici vor rămâne, să se bucure și alți oameni de ele. Nu este niciunul de vânzare, pentru mine nu contează banii. Nu vând nici ii-le vechi. Singurele obiecte pe care le vând sunt ii-le și goblenurile cusute de mine atunci când am timp liber”.

Gabriel Cîrjaliu