FOTO: Controale la operatorii economici din județ

Polițiștii din cadrul Biroului Arme Explozivi și Substanțe Periculoase au acționat în perioada 8 martie-21 mai a.c., în cadrul planului de acţiune “FITOS 2021” pentru îmbunătățirea siguranței și sănătății cetățenilor, prevenirea și combaterea faptelor ilegale pe linia produselor de protecție a plantelor și protecției mediului.

Polițiștii au verificat modul cum sunt depozitate și comercializate produsele pentru protecția plantelor, dar și deșeurile, fiind efectuate 28 de controale la operatorii economici autorizaţi.
S-au constatat 11 infracţiuni privind nerespectarea prevederilor legale referitoare la protecția mediului și regimul deșeurilor.
Polițiștii au aplicat și 9 sancţiuni contravenţionale, de 29.000 lei și au ridicat în vederea confiscării cantitatea de 40,434 l și 4974,512 kg de produse de protecția plantelor.
Astfel, la data de 12 aprilie a.c., a fost efectuat un control la o societate comercială din Râmnicu Vâlcea, atât în spațiul de comercializare a produselor, cât și în spațiul destinat depozitării fiind identificate produse de protecția neomologate, neconforme, etichetate necorespunzător și cu data de valabilitate expirată.
S-a procedat la ridicarea a 35,6 litri și 1,3 kg de erbicid și insecticide, fiind întocmit dosar penal cu privire la săvârșirea infracţiunilor de “Producerea, livrarea sau utilizarea îngrășămintelor chimice, precum și a oricăror produse de protecția plantelor neautorizate, pentru culturi destinate comercializării” și “Neluarea măsurilor de eliminare totală a substanțelor și preparatelor periculoase care au devenit deșeuri”.
Astfel, la data de 31 martie a.c., la sediul unei societăți comerciale din comuna Budești, s-a constatat că nu au fost respectate condițiile de depozitare pentru deșeurile periculoase, pe tot amplasamentul fiind identificate diferite tipuri de deșeuri periculoase (aparate electrice, baterii, uleiuri, recipiente), care prin modul de depozitare aduc prejudicii mediului.
Polițiștii au procedat la ridicarea în vederea continuării cercetărilor a 210 kg deșeuri periculoase, fiind deschis un dosar penal.
Acțiunile de acest gen vor continua și în perioada următoare.