FOTO Clădire istorică demolată! În locul fostei grădinițe, Donca Simo, va apărea o parcare și Strada Constantin Brâncoveanu o să fie lărgită

În zona zero a Municipiului Râmnicu Vâlcea, la doi pași de primărie se află o clădire veche, părăsită, ajunsă un adevărat focar de infecție în ultimii zece ani. Fostă grădiniță de lux pe vremea comuniștilor, clădirea Donca Simo a fost câștigată în instanță de foștii proprietari, dar a ajuns un loc de refugiu pentru oamenii străzii.

Clădirea nu este monument istoric. A fost ridicată în perioada interbelică, în stil de conac și a fost revendicată și câștigată în instanță de de foștii proprietari. A primit numele, Donca Simo, după o poetă din perioada comunistă.

“Nu este un monument istoric, nu face obiectul legii 422. A fost ridicată în perioada interbelică, cu aspect de conac, cu etaj și mansardă. Acolo a locuit la un moment dat și penultimul președinte al PNL din acea perioadă, avocatul Nicolae Budurescu. După ce a fost naționalizată în anii 50 Grădinița Donca Simo. Aceasta a fost o poetă muncitoare din perioada comunismului, versurile poeziilor sale se cântau peste tot în școli și grădinițe. Denumirea a fost dată multor instituții de învățământ, de asemenea unui cinematograf. Știu că a fost judecată într-un proces, alături de Ana Pauker. Clădirea a fost părăsită, acum este o ruină, este insalubră şi nu face cinste orașului. Era greu de salvat. S-a spus în presă că a fost protejată de lege, nu este adevărat, nu a fost niciodată prinsă ca și monument istoric. Acum este un pericol pentru elevii care ies de la Școala Take Ionescu. S-a luat decizia demolării și este foarte bine. Mai știu că proprietarul este identic cu cel de la Colacul Olănescu. Acolo este cu totul altceva, clădirea trebuie salvată, este un monument. Au mai rămas puține clădiri care mai amintesc de Râmnicul de altă dată și măcar pe acestea ar trebui să le protejăm”, ne-a declarat Florin Epure, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniul Naţional Vâlcea.

Râmnicenii se bucură că fosta grădiniță, ajunsă o ruină, o să fie demolată. “Nu își are locul aici. De mult timp este în stare de degradare, este bine că se va dărâma. Important este ceea ce se va face, s-ar impune un părculeț, nevoie de mai mult spațiu verde”, spun oamenii.
De mai bine de 10 ani oficialitățile locale se chinuie să intre în posesia clădirii pentru a-i reda o altă destinație. Cum ea este la un pas de prăbușire, s-a luat decizia demolării care a început deja la o anexă care este în posesia Primăriei Râmnicu Vâlcea. În spațiul rămas liber se va amenaja o parcare și o să fie lărgită strada Constantin Brâncoveanu. “Deocamdată demolăm clădirea care ne aparține. Am promis că aici vom face curat, vom igieniza zona. De 25 de ani este această mizerie. Apoi, în ședință de Consiliu Local vom propune spre aprobare PUZ-ul din zona centrală. Apoi vom face expropierea proprietarului grădiniței. Eu cred că luna viitoare, spre sfârșit, se va demola și grădinița Donca Simo. Atunci se îndeplinesc termenele conform legii. trebuie să vină proprietarul pentru negocierea unui preț. Dacă nu vine în termen de 20 de zile atunci îi virăm banii în cont și ne putem apuca de demolare”, spune primarul Râmnicului, Mircia Gutău.

Proprietarii fostei grădinițe Donca Sino dețin și o altă clădire istorică din Râmnicu Vâlcea, Conalul Olănescu, și el aflat într-o stare avansată de degradare. Municipalitatea nu poate să intervină, clădirea fiind încă în litigiu.

Gabi Cîrjaliu