FOTO Cascada Lotrișor, destinație perfectă de weekend

În așteptarea vacanței de vară, o ieșire în natură la sfârșit de săptămână poate fi o idee bună. Cascada Lotrișor, aflată la Căciulata, la doar câțiva kilometri distanță de drumul european Rm. Vâlcea-Sibiu, este o destinație ce nu trebuie ocolită.

< Cascada, chiar dacă este una artificială, este una dintre cele mai frumoase din țară, iar locul unde se află este unul deosebit. La nici 30 de kilometri distanță de Râmnicu Vâlcea, pe Valea Oltului, cu acces direct din Drumul Național 7, se află cascada Lotrișor, una dintre cele mai frumoase din țară. Acesta este localizată chiar în inima Parcului Național Cozia, în Munții Căpățânii, însă la ea se ajunge destul de ușor, fie cu mașina, fie la pas. Administratorii Parcului au avut grijă să semnalizeze corespunzător drumul cu o dungă albastră și cu indicatoare care conduc direct la destinație.

“Este o zonă interesantă din punct de vedere peisajistic, cu locuri impresionante, cu păduri spectaculoase, arbori colosali, diversitatea de specii de toate felurile. Cascada este frumoasă, interesantă, este un șirag încărcat de pietre scumpe, dă o savoare deosebită acestor locuri. Turiștii sunt mereu mulțumiți de ceea ce văd aici”, ne-a declarat Pavel Prundurel, administrator Parc Național Cozia.
Cascada Lotrișor nu este una naturală. Ea a fost făcută de muncitorii care, la începutul anilor 70 ai secolului trecut, au refăcut drumul forestier din zonă și au deviat pârâul printr-un tunel săpat în stâncă. Aceasta are o altitudine între 485 și 515 de metri, căderea apei fiind de aproximativ 30 de metri. Cascada Lotrişor e situată între oraşele Călimăneşti şi Brezoi, la doi kilometri de Defileul Oltului. Din Râmnicu Vâlcea până la cascadă sunt 26 de kilometri, din Sibiu – 60 de kilometri, din Curtea de Argeş – 65 de kilometri, iar din Târgu-Jiu sunt 140 de kilometri.

Gabi Cîrjaliu