FOTO: Biserica potecaşilor de la Vioreşti, atracție turistică la Slătioara

Comuna Slătioara se mândrește cu un punct turistic de mare atracție. Biserica potecașilor din cătunul Viorești la Slătioara de Vâlcea se află pe un podeu și a fost ridicată în urmă cu mai bine de 250 de ani.

Biserica de plan dreptunghiular este lipsită de turn, de dimensiuni modeste, închinată Nașterii Maicii Domnului. Aici a fost un schit de maici, locul fiind cunoscut și sub numele de Valea Călugară. Cădirea a fost construită în anul 1782 de către vătafii de plai Ioan Urșanu și Ion Viorel, iar la 1801 biserica a primit pictura interioară cât și decorul exterior, care aici este format dintr-o pitorească friză a ctitorilor în straie de sărbătoare, împreună cu câțiva “potecași” călare, zugrăviți pe fațadele bisericii. În pronaos, tabloul votiv de pe sud, vest și nord îi reprezintă pe vătaful Ioan Urșanu, mama sa, Nedelea, popa Nicola și popa Radu, Dumitra ereită și Ilinca ereită (soțiile preoților), pictura fiind bine păstrată Căpitanii de plai, vătafii și “potecașii” erau oameni cu credință mare în Dumnezeu. Se spune că acolo unde clopotul uneia dintre biserici nu se mai auzea, oamenii puneau mână de la mână și mai ridicau încă o bisericuță. Așa se face că în Comuna Slătioara există 11 lăcașuri de cult – patru la Slătioara, trei la Gorunești, două la Milostea și alte două la Fometești- Rugetu.
Legenda de prin părțile locului spune că pe aceste meleaguri au trăit cândva niște uriași și că o femeie a uriașilor, care stătea cu un picior pe dealul prăpastios al Măgurii Slătiorului și cu celălalt pe Măguricea, ar fi născut un prunc chiar pe locul unde se află micuța biserică.

Sursă text: presadeturism.ro