Fotbalul vâlcean are viitor! Andrei Iana bate la porțile performanței: a ținut cu Dinamo, a jucat pentru FCSB, a semnat cu U Craiova și e antrenat de un rapidist

Andrei Iana este unul dintre tinerii fotbaliști vâlceni de mare perspectivă. Parcursul lui Andrei este unul spectaculos chiar dacă abia acum a debutat la nivel de seniori, a ținut de mic cu Dinamo, a fost sub contract cu FCSB, a semnat cu Universitatea Craiova și a fost împrumutat pentru un sezon la Cetate Deva, acolo unde este antrenat de un rapidist, Ștefan Nanu.


Dus la fotbal de tatăl său

Andrei își amintește și acum primul său antrenament și spune că a fost dus la fotbal de tatăl său, Cosmin Iana: “Da, îmi aduc aminte primul antrenament și nu o să-l uit niciodată. Era în anul 2007 dacă nu ma înșel și am fost antrenat de domnul Emil Popescu. Am avut ceva emoții, dar mi-a plăcut din prima, am simțit că trebuie să merg pe această cale. Tatăl meu era și este pasionat de acest sport și el m-a îndrumat. Vreau să-i mulțumesc pentru toată susținerea acordată în fiecare zi. Mama nu prea a fost de acord la început, dar cu timpul venind la meciurile mele a început să-i placă și să mă susțină cum a putut ea mai mult. Sincer să fiu, nici nu-mi mai amintesc dacă la vârsta aia știam ce e ăla fotbal, dar un lucru îți pot spune sigur, că în momentul de față acest sport este ca un stil de viață pentru mine și îmi doresc să ajung la un nivel pe cât se poate de înalt!”.

A ținut cu Dinamo, “moștenire” de familie

A jucat pentru FCSB, acum este sub contract cu Universitatea Craiova și spune că cele mai frumoase momente au fost convocările la loturile naționale de juniori: “Sincer să fiu, echipa mea preferată a fost Dinamo deoarece era un fel de “tradiție” dacă-i pot spune așa în familia noastră. Transferul la Universitatea Craiova a fost un lucru bun în viața mea sportivă deoarece tocmai ce-mi reziliasem contractul cu cei de la FCSB și voiam să încerc ceva nou și mai puternic. A ajunge la lotul național, pentru mine este o onoare. Este un sentiment unic să-ți cânte imnul național. Chiar te simți fotbalist”.
Iana nu și-a făcut planuri pe termen lung, încă nu s-a gândit la un eventual transfer în străinătate: “Încă nu m-am gândit la așa ceva. Momentan vreau să-mi fac treaba cât mai bine și o să văd pe parcurs ce o să se întâmple”.

Debut la seniori

Fotbalistul vâlcean a fost împrumutat de gruparea din Bănie la Deva acolo unde a debutat la seniori. Andrei nu consideră că este un pas înapoi, chiar dacă a ajuns în Liga a III-a: “Nu, nici nu se pune problema de așa ceva, de un pas înapoi. Până anul acesta am jucat doar la juniori, iar Deva mi-a oferit șansa de a mă antrena cu jucători mult mai experimentați care au jucat chiar și în Liga 1. Antrenându-mă cu ei și stând pe lângă ei pot învăța multe lucruri care mă vor ajuta în cariera mea”.
Iana crede că și la Râmnicu Vâlcea ar trebui să fie măcar o echipă de eșalon trei: “Da, este păcat că în Râmnicu Vâlcea nu este o echipa înscrisă cel puțin în Liga a 3-a deoarece sunt foarte multi copii talentați și muncitori și din motive personale nu pot pleca de acasă. Râmnicu Vâlcea este un oraș al iubitorilor de fotbal și cred că o echipă de fotbal stabilă ar putea aduce foare multe beneficii orașului”.


Timpul liber – cu familia și prietena

În timpul liber, Andrei stă alături de familie și de prietena lui: “Când nu sunt în activitatea sportivă, îmi place să-mi petrec mult timp cu familia, prietenii și cu prietena mea. Mereu am mers pe ideea: Când este vorba de muncă este de muncă, când este de distracție este de distracție cu o anumită măsură”.

Gabi Cârjaliu