Expoziție unicat în județul Vâlcea, la Muzeul de Istorie: “Surprinzătorul Dali”

După expozițiile de mare succes din Polonia, Lituania și România – în Arad, Buzău și Satu Mare, – cele 150 de lucrări din expoziția unică ”Surprinzătorul Dali” au ajuns și în județul Vâlcea, fiind expuse pentru prima oară la Muzeul de Istorie a județului Vâlcea, din Râmnicu Vâlcea. Expoziția este deschisă în perioada 18.11.2021 – 06.02.2022.

Alături de textele şi etichetele explicative pentru fiecare lucrare, vizitatorii vor beneficia de Ghidul audio inovativ special gândit pentru siguranţa lor împotriva pandemiei de COVID19.

EXPOZIȚIA
Curatoriată de Chesauri Vasilii, Kesauri Aleksandre și Claudiu Tulugea, expoziția este organizată de Art Expo SIA (Letonia) și Muzeul Județean Aurelian Sacerdoțeanu Vâlcea.
Expoziția „Surprinzătorul Dali” este formată din lucrări ale Colecției particulare Kesauri, respectiv opere originale realizate de Salvador Dali, pe care artistul a ales să le imprime prin mai multe metode: litografii, serigrafii, ceramică, tapiserii, lucrări în bronz, argint, aur. Expoziția evidențiază aspecte importante ale operei marelui artist Salvador Dali, care a ales să recurgă la diferite metode de imprimare a creațiilor sale, tocmai pentru a oferi un acces mai larg de vizualizare a operelor sale.
Pentru a înţelege opera lui Dali trebuie să ştim că el a fost un artist intelectual. Pictura lui există pentru a exprima ideile, convingerile şi teoriile lui. Era important pentru el să nu reprezinte ceea ce vedem ci ceea ce simțim, gândim, probabil fără să ne dăm seama.
Scopul expoziției este acela de a ajuta publicul să înţeleagă modul în care Salvador Dali îşi materializează viziunea, redată prin limbajul artistic special, sub forma imaginilor, care deseori au aspect intangibil, dar sunt simţite în mod clar de către privitor. Dincolo de ceea ce este vizibil ochiului, întotdeauna există un subînţeles care devine mai important decât simpla imagine vizualizată.
Enigma și misterul sunt cele care atrag privitorul și îl constrâng, oarecum, să reflecte asupra întrebărilor fundamentale ale vieții. Creativitatea lui Dali este mai mult despre a „gândi”, „a imagina”, decât despre „a vedea”.
În prezent, Dali este cel mai remarcabil reprezentant al suprarealismului în artă. Metoda ”paranoico-critică” devine modalitatea sa de gândire şi de auto-realizare. „Toată ambiţia mea pentru planul pictural e să materializez cu o furie imperialistă imagini precise ale iraţionalităţii concrete” (S. Dali). Lui Dali îi plăcea să explice semnificaţiile muncii lui, dar fără să intre prea mult în detalii. „Dacă o găsiţi prea simplă, să îmi spuneţi fără ezitări, aş fi fericit să o complic un pic …”, afirma Salvador Dali.
Relevanţa creativităţii lui Dali, ca la orice operă de geniu, e mai pronunţată în zilele noastre, precum reflecţia lui: „Cred că acum ne aflăm în Evul Mediu, dar va veni ziua Renaşterii” – idee devenită tot mai actuală odată cu pierderea spiritualităţii şi depersonalizarea lumii şi a omului modern. Dali mai scria: „Peste secole, Leonardo da Vinci şi cu mine comunicăm unul cu celălalt”. Opera sa ne îndeamnă şi pe noi să comunicăm cu contemporanii noştri prin intermediul artei lui,  determinându-ne să încercăm să creăm o lume mai bună.
După o serie de introduceri detaliate despre artist și perioada sa, expoziția este împărțită în patru secțiuni tematice:
Secțiunea 1 – Portofoliul  “Meseriile omului”
Seria „Meseriile omului” este compusă din 11 subiecte, create de Salvador Dali în anii 1970-1971. Maestrul Dali nu a creat această serie pentru un comanditar, astfel că spiritul și creativitatea sa multifațetată nu au fost limitate de nicio direcție predeterminată.
El a folosit simboluri și culori cu scopul concret de a înfățișa un spațiu rural familiar artistului. Prin urmare, acest mediu este mai puțin cunoscut publicului larg, care nu e apropiat de topografia particulară a locului.
Mai târziu, în 1979, seria „Meseriile omului” a fost autorizată pentru ca toate cele 11 lucrări originale să poată fi folosite pentru serigrafie în aur și argint. Însă numai cele din argint au fost realizate, dar și acestea doar parțial.
Secțiunea 2 – Portofoliul “Iubirile Cassandrei“
În anul 1967 Dali a fost însărcinat de editorul Pierre Argillet să creeze o serie de gravuri pentru a ilustra poemele lui Pierre de Ronsard. Pentru Dali, imaginile de vis descoperite în poezia lui Ronsard i-au deschis calea exprimării ideilor sale izvorâte din subconștient, prin lucrări cu teme precum iubirea, moartea, trecerea timpului și ciclul naturii. Fiecare gravură este semnată de Dali prin timbru sec.
Secțiunea 3 – Portofoliul “Tricornul”
Salvador Dali a creat în anul 1959 o serie de 20 de litografii magnifice bazate pe romanul și baletul ”Tricornul”. Fiecare litografie reprezentată de el este punctul culminant al creativității sale artistice. Litografiile sunt realizate într-un mod care necesită tipărirea individuală a fiecărei culori, ceea ce conferă o claritate perfectă a culorilor.
Secțiunea 4 – Alte lucrări originale ale lui Salvador Dali
Expoziția prezintă și diferite alte lucrări originale ale lui Salvador Dali: tapiserii, serigrafie pe mătase, litografii, cărți poștale concepute de maestru sau chiar lucrări originale. De asemenea, sunt prezentate portofolii și serii ale lucrărilor originale ale lui Salvador Dali: „Bătrânul și marea”; „Omagiu lui Meissonier”; „Calendarul de perete 1956, pentru Hans E. Bahr” sau „Calendarul de perete 1965, pentru Manifattura Ceramica Pozzi”.

Proiect care își propune să atragă familii, tineri, clienți și angajați în lumea artei prin oferirea de bilete reduse la expoziții, evenimente și activități legate de artă și cultură.