Expoziție la Biblioteca Județeană “Antim Ivireanul” Vâlcea – “Tadeusz Kościuszko – prețul libertății”

Institutul Polonez din București împreună cu Biblioteca Județeană “Antim Ivireanul” Vâlcea vă invită marţi, 7 mai 2019, ora 14.00, în Holul Mare al Bibliotecii, la vernisajul expoziţiei “Tadeusz Kościuszko – prețul libertății”.

Expoziţia este dedicată zilei de 3 mai – Ziua Națională a Poloniei, dată care marcheazăadoptarea uneia dintre primele constituții din lumea modernă. Constituția adoptată pe 3 mai 1791 în Varșovia este considerată a fi prima constituțiemodernă din Europa și a doua în lume (după constituția americană din 1787). Autorii eiau fost ultimul rege al Poloniei Stanisław August Poniatowski, politicianul și activistulpolonez Ignacy Potocki și unul dintre principalii ideologi ai iluminismului polonez HugoKołłątaj. Printre altele, constituția a introdus monarhia ereditară, a limitat considerabil privilegiile nobilimii, abolind liberum l veto – dreptul fiecărui deputat care participa la ședințele Seimului de a forța încetarea imediată a sesiunii curente a parlamentului și dea respinge legile adoptate de acesta, aceasta fiind considerată una dintre cauzele principale ale declinului statului. Constituția a mai introdus egalitate în drepturi politice între orășeni și nobilime și i-a pus pe țărani sub protecția guvernului. Acest document are înviat în polonezi speranța și simțul răspunderii pentru propria țară. El rămâne încontinuare simbolul unei gândiri inovatoare și curajoase despre felul în care ar trebui săarate Polonia. Constituția din 3 mai a rezistat doar paisprezece luni, fiind abolită de trupele ruseștisprijinite de nobilimea poloneză demoralizată, pentru care documentul reprezenta unatentat la privilegiile ei. Cu toate acestea, ea a rămas în memoria oamenilor chiar și după împărțirile Poloniei, iar după recucerirea independenței în 1918, ziua de 3 mai a fost declarată Ziua Constituției. Unul dintre eroii evenimentelor de acum peste 220 de ani este generalul polonez și eroulamerican Tadeusz Kościuszko (1746-1817). Eroul expoziției prezentate a luptat pentrulibertatea ambelor popoare, dar a cerut și eliberarea țăranilor și a sclavilor, iar ca unfoarte capabil inginer militar a construit fortificații remarcabile, proiectând, printre altele, fortăreața West Point, în care se află astăzi sediul renumitei academii militare americane. Grație realizărilor sale excepționale și modului său de gândire extrem de modern, conducătorul uneia dintre insurecțiile naționale poloneze (așa-numita insurecție a luiKościuszko, din anul 1794) este astăzi erou al Poloniei și al Statelor Unite. Monumente ridicate în cinstea lui se află în numeroase țări ale lumii, iar numele său este purtat chiar de cel mai înalt vârf muntos din Australia – Vârful Kościuszko (Mount Kosciuszko).
Expoziția, care va fi prezentată la Râmnicu Vâlcea în limba română și care constă din 24 de planșe, îl înfățișează pe Tadeusz Kościuszko nu numai în calitate de militar și politician. Sunt prezentate și amintiri legate de acest remarcabil comandant și inginer, precum și fotografii și tablouri ce îl prezintă atât pe Tadeusz Kościuszko însuși în diferite momente ale vieții sale, cât și locurile sau evenimentele importante pentru istorie decare se leagă numele său.
Expoziția ne invită într-o călătorie prin Europa sfâșiată de războaie a secolului al XVIII-lea, perioadă în care Polonia lupta pentru a rămâne pe harta lumii. Alături de Kościuszko, ajungem și peste ocean, unde în acea vreme lupta pentru libertate țara careavea să devină o putere mondială.
Expoziția va putea fi vizitată până pe data de 31 mai 2019.