Expoziția pictorilor uitați! Până pe 31 martie iubitorii de artă vor putea admira lucrări reprezentative ale Mariei Constantin, Lidiei Nancuischi şi ale lui Constantin Calafateanu
Galeriile Artex din Râmnicu Vâlcea a găzduit vernisajul unei expoziții inedite organizată de Filiala Vâlcea a Uniunii Artiştilor Plastici şi Fundaţia Habitat şi Artă în România. Expoziţia de pictură şi grafică intitulată “Artişti uitaţi” este alcătuită din lucrările Mariei Constantin, ale Lidiei Nancuischi şi ale lui Constantin Calafateanu și face parte din programul Restituiri, iniţiat de Fundaţia HAR încă din anul 2002 şi care, de-a lungul a cincisprezece ani, a readus în atenţia publicului numele şi operele multor pictori formaţi la şcoala românească de artă, cu maeştrii interbelici.
Expoziţia cuprinde trei micro-retrospective de autor, în încercarea de a aduce în atenţia publicului o parte dintre creaţiile a trei artişti născuţi înainte de 1930, formaţi în perioada interbelică şi în cea postbelică, pictori care s-au confruntat cu vitregiile istoriei şi care nu şi-au aflat încă locul meritat în galeria de valori ale plasticii româneşti moderne. “Ne aflăm în fața unui astfel de test, de tip recuperator. Este vorba de trei artiști pe care îi vom cunoaște în ipostazele lor cele mai frumoase. Este o inițiatăvă a criticului de artă, Luiza Barcan, cea care nu este la o astfel de primă greșeală, între ghilimele vorbind. Inițial proiectul era dedicat seniorilor, aflați încă în viață. Era un gest de normalitate și de reașezare a valorilor”, ne-a declarat Gheorghe Dican, președinte UAP Vâlcea.
“Sunt încântată să o parte din aceste tablouri sunt expuse, că se pot vinde câteva dintre ele. Lumea să le ia acasă și să ne țină cu mândrie. Este un gest de normalitate, aici am găsit foarte multă înțelegere, domnul Dican este o persoană deosebită. Anul aceste se întâlnesc 30 de ani de când a murit tatăl meu și este și un omagiu. Toate lucrările au fost expuse în România, în Franța, în Spania”, completează Liliana Maria Moise, fata pictorului Constantin Calafeteanu. Expoziţia va fi deschisă până pe data de 31 martie 2017 și este ideea criticului de artă Luiza Barcan. “Este un proiect început în 2013, un proiect mai vechi al Fundației HAR. Este un proiect de suflet, vrem să aducem în actualitate artiști mari. Fiecare dintre ei reușes să tranșeze o punte între perioada interbelică și cea contemporană, ei sunt cumva la mijlocul celor două perioade”, spune aceasta. (G.C.)