Eveniment teatral de excepție! Sâmbătă și duminică la Teatrul Anton Pann Premiera spectacolului ”Ne știm de 100 de ani”

Premiera spectacolului ”Ne știm de 100 de ani” va avea loc la Teatrul Anton Pann din Rm Vâlcea în zilele de sâmbătă și duminică, respectiv 6 și 7 octombrie. Unul din cele două proiectele artistice majore, la nivel național, dedicate Anului Centenar 1918-2018, ce a primit finanțare din partea Comitetului Interministerial pentru Centenar este gata. Ne pregătim cu toții de întâmpinarea celui mai mare eveniment teatral, o superproducție realizată de Teatrul Anton Pann din Râmnicu Vâlcea împreună cu Teatrul Clasic „Ioan Slavici” din Arad, Teatrul Tineretului Piatra Neamț și Teatrul de Vest din Reșița. Premiera acestei producții teatrale va avea loc în zilele de 6 și 7 octombrie la Teatrul Anton Pann din Rm Vâlcea.


Echipa care a produs acest spectacol sub atenta îndrumare a regizorului Ștefan Iordănescu este formată dintr-un grup de 25 de artiști creatori. Pe textul drmaturgului Vlad Tăușance, regizorul Ștefan Iordănescu împreună cu cei care semnează: scenografia-Dorotheea Iordănescu, coregrafia-Lorette Enache, muzica-Ildiko Fogarassy, video design-Cristian Ienciu, light design-Lucian Moga, asistent dramaturgie- Vera Ion și cu cei opt actori, doi de la fiecare teatru plus o echipă tehnică și de producție din cele patru teatre active din regiunile istorice ale României, sunt gata să vă prezinte această producție teatrală.
Premiera spectacolului ”Ne știm de 100 de ani” va avea loc la sfârșitul acestei săptămâni, sâmbătă 6 si duminică 7 octombrie, începând cu ora 19.00. în Sala Mare a Teatrului Anton Pann din Rm Vâlcea.
Textul lui Vlad Tăușance trece în revistă o serie de locuri comune, prejudecăți și ticuri care ne definesc și provoacă identitatea personală și națională, iar clișeele sunt expuse și deconstruite scenă după scenă.
„Am vrut ca vocile de pe scenă să sune cât mai natural, cât mai departe de ecourile propagandei vechi și noi. Suntem datori, măcar la o sută de ani, să fim sinceri. Privitul în oglindă este o formă de patriotism!” a declarat acesta.
Spectacolul interpretează tema Centenarului pe mai multe paliere, explicit și metaforic, fără a se feri de umorul critic sau abordări teatrale inovatoare. Distribuția de opt actori susține o desfășurare amplă de personaje și tipologii, actuale și tradiționale, de la provincie la diaspora sau Piața Victoriei.
„Vedem Unirea ca pe un proces organic și continuu, un exercițiu de o sută de ani de negociere a așteptărilor, a deziluziilor și victoriilor noastre. Tocmai această diversitate de tonuri și teme a fost provocarea pe care am propus-o echipei care a inclus compoziție muzicală, coregrafie, light și video design, precum și o scenografie complexă” a explicat Ștefan Iordănescu, regizorul și inițiatorul proiectului.
Din distribuția spectacolului fac parte: Lucreția Mandric și Daniel Beșleagă, actori ai Teatrului Tineretului din Piatra Neamț, Andrei Cătălin și Andrei Brădean de la Teatrul „Anton Pann” din Râmnicu Vâlcea, Ana Maria Cizler și Camelia Ghinea de la Teatrul de Vest din Reșița, precum și Iulia Dinu și Sorin Calotă de la Teatrul Clasic „Ioan Slavici” din Arad.
După premiera și spectacolul din 6 și 7 octombrie, de la Teatrul „Anton Pann” Râmnicu Vâlcea, spectatorii din Arad, Reșița, Piatra Neamț, Timișoara și București sunt invitați să descopere ce ne unește și ce ne desparte în România centenară.
În această toamnă, ”Ne Știm de 100 de Ani” va putea fi văzut de public la Arad pe 1 noiembrie, la Timișoara în cadrul proiectului Dom 100, tot în luna noiembrie, la Reșița în 10 și 11 noiembrie, la Piatra Neamț în 17 și 18 noiembrie și București, 4 și 5 decembrie. Producția și turneul sunt rezultatul unei colaborări fără precedent între patru teatre, din patru regiuni istorice: Teatrul Tineretului Piatra Neamț, Teatrul „Anton Pann” Râmnicu Vâlcea, Teatrul de Vest Reșița, Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad, împreună cu Asociația Ataraxia din Râmnicu Vâlcea. Proiectul este co-finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale, Administrația Fondului Cultural Național și Asociația Culturală Ataraxia Râmnicu Vâlcea.
Proiectul este astfel gândit încât să ofere continuitate și în anul 2019 prin includerea sa în Portofoliu cultural asociat Președinției României a Consiliului Uniunii Europene precum și unor turnee internaționale organizate prin Institutul Cultural Român.


Cine este regizorul spectacolului, Ștefan Iordănescu

Absolvent de IATC “I.L.Caragiale” Bucuresti, sectia regie teatru si film, promoția 1985, Stefan Iordănescu fiul cunoscutei regizoare Cătălina Buzoianu și al lui Ștefan Iordănescu, artist emerit, a reușit în cei peste 30 de ani de carieră să-și facă o strălucită carte de vizită. Prin teatrele prin care a trecut în calitate de director sau ca regizor, teatre precum Teatrul National Bucuresti, Teatrul National Timisoara, Teatrul de stat din Arad, Teatrul Mic Bucuresti, Teatrul Tineretului-Piatra Neamţ, Teatrul National Targu-Mures, Teatrul National Craiova, Teatrul Bulandra–Bucuresti și alte multe teatre, numele său si-a pus amprenta pe spectacole de valoare.
Ștefan Iordănescu este unul din puținii regizori școlit la cele mai inalte studii teatrale a Uniunii Teatrelor Europene, în 1991 trimis de Andrei Serban la cursurile de regie ale lui Peter Brook la Viena, iar în 1993 trimis de Silviu Purcarete din partea teatrului Bulandra la Academia de studii teatrale a Uniunii Teatrelor Europene, presedinte si fondator Georgio Strehler. A participat la numeroase stagii de pregatire în străinătate, fiind invitat totodată să țină workshop-uri la cele mai prestigioase companii de teatru: —1993 Stockholm, Teatrul Regal “Dramaten” cursuri cu Giorgio Strehler, Igmar Bergman, Max von Sydow, Declan Donnelan, Andjew Waida, Eli Malka (directorul UTE).
-1994 Milano – Piccolo Teatro – teatro d’Europa: cursuri cu Giorgio Strehler. Realizeaza un workshop bazat pe “Angajare de clovn “ de Matei Visniec, cu absolventi ai scolii Piccolo Teatro – Milano
-1997 invitat de Georgio Strehler sa monteze in teatrul sau – Piccolo Teatro din Milano “Angajare de clovn” de Matei Visniec. Singurul regizor roman, pana la acea data, care a montat un spectacol de teatru pe cea mai importanta scena europeană.
-1999 tine un workshop la invitatia “The Royal Shakespeare Company” cu actorii teatrului britanic, bazat pe experienta est-europeana in Hamlet si Pescăruşul. Printre participanti, Alan Bates, Michael Attenborough, Steven Pimlott…
Din 1997 este invitat sa țină stagii de pregatire si să producă spectacole pentru generaţiile următoare de tineri regizori ale academiei de teatru UTE.

Vlad Tăușancea- Dramaturg

Vlad Tăușance este cunoscut pentru proiectele de strategie și branding cu echipa Argo, ca moderator pentru discuții și ateliere alături de Fundația Friends For Friends, ca mentor pentru proiecte ale Fundațiilor comunitare. Format ca jurnalist și om de comunicare, este activ ca moderator, trainer și consultant în strategie. A debutat în 2012 cu volumul de poezii Legende Urbane apărut la editura Herg Benet, urmat de Saga – bilete la clasa de mijloc, în 2014. 33 de grade, prima sa piesă de teatru, finalistă în concursul Dramacum, a fost pusă în scenă de Ștefan Iordănescu în 2003.
Este implicat în proiecte civice și de activism, incluzând cultura alternativă, dar și programe de sprijin pentru organizațiile neguvernamentale.
Cu producția ”Ne știm de 100 de ani” revine ca autor de text dramatic, o experiență despre care-i îi declara lui Andrei Crăciun pentru Viitorul României în august 2018
”M-a luat gura pe dinainte, ca de obicei. Sunt chinurile facerii cu ”Ne știm de o sută de ani”, un text despre ce-i unește pe români pentru un spectacol prilejuit de anul centenarului”. Chiar acum dezbat cu regizorul Ștefan Iordănescu pe text.. Spectacolul pleacă la plimbare în toamnă-iarnă. Am trac. N-am mai scris teatru de douăzeci de ani, dar îmi place mai mult decât speram”.