Eugen Neaţă vrea mai mult respect în Poliţie

Şi în acest an Poliţia din Vâlcea a organizat mai multe manifestări cu ocazia Zilei Poliţiei Române. La acestea au participat nu numai poliţişti, dar şi mulţi oameni din presă, administraţie, politică. Din păcate, primarul municipiului Râmnicu Vâlcea nu a fost invitat oficial şi nu a fost invitat nimeni din primărie la manifestările prilejuite de acest eveniment şi de avansarea în grad profesional a mai multor ofiţeri şi subofiţeri din Inspectoratul Vâlean.

Vineri, la Conferinţa de Presă primarul municipiului Mircia Gutău s-a plâns de acest incident, unic până acum în cursul relaţilor dintre administraţia municipiului şi Inspectoratul de Poliţie.
L-am contactat telefonic pe deputatul Eugen Neaţă, fost comandant al poliţiei vâlcene, pentru a ne da o declaraţie legată de eveniment, dar şi de relaţiile dintre poliţie şi administraţiile locale.
“În primul rând vreau să transmit sincere felicitări prin dumneavoastră tuturor foştilor mei colegi înaintaţi în grad profesional în această perioadă şi un La mulţi ani tuturor celor care lucrează în Poliţia Română.
Poliţia Română este cea mai importantă structură specializată a statului în domeniul ordinii şi siguranţei publice. Activitatea principală constituie serviciul public specializat şi se realizează în interesul persoanei şi al comunităţii. Principalii reprezentanţii ai comunităţii dintr-un judeţ sunt preşedintele Consiliului Judeţean şi primarii.
Primarul municipiului reşedinţă de judeţ este cel care reprezintă cea mai importantă comunitate din judeţ. Faptul că la festivitatea ocazionată de ziua Poliţiei Române, conducerea Inspectoratului Judeţean de Poliţie nu a invitat şi primarul municipiului, consider că este un lucru nepotrivit, lipsit de respect faţă de primar şi de locuitorii Râmnicului.
Poliţia nu trebuie să fie mijlocul unor vendete personale, răzbunări, hărţuiri faţă de oameni, care potrivit legii ar trebui să fie protejaţi.
A proteja, înseamnă, tot potrivit legii, a prevenii în primul rând şi abia apoi, când prevenţia nu dă rezultate, a combate. Statele europene fac de multă vreme acest lucru.
De aceea, consider ca poliţiştii trebuie să-şi desfăşoare activitatea fără patimă, fără idei preconcepute şi fără să îşi stabilească ţinte. Trebuie să faca totul, potrivit legii, cu respectarea prezumţiei de nevinovatie. În acest spirit îi îndemn pe foştii mei colegi să manifeste respect şi dragoste faţă de oameni, să aibă o relaţie de respect şi ajutor reciproc cu reprezentanţii instituţiilor din judet.
Încă o dată le urez La mulţi ani, poliţişti! La mulţi ani, Poliţia Română!”, este mesajul transmis de deputatul Neaţă.
Presa vâlceană îşi doreşte o colaborare perfectă între administraţiile locale din judeţ şi departamentele din Poliţie deoarece siguranţa cetăţenilor, ordinea publică, scăderea numărului de accidente rutiere, de infracţiuni economice sau de alte infracţiuni este strâns legată de modul în care poliţiştii şi funcţionarii din administraţie colaborează. Înţelegem atitudinea deputatuluii Neaţă tocmai pentru că ne amintim că în funcţiile de comandă pe care le-a deţinut în Poliţie a fost mereu echidistatnt, politicos, şi a tratat cu respect cetăţenii judeţului şi politicienii şi oamenii din administraţie indiferent de culoarea politică a acestora.

Traian Guminski