Drujbele vot cânta din nou la Vaideeni
Festivalul Național al Sculptorilor cu Drujba ajunge în acest an la ediția cu numărul șase și este, mai mult ca sigur, unul de referință pentru practicanții, dar și pentru iubitorii din toată țara a acestei activități. Manifestarea se va desfășura la Pensiunea Cerna de la Vaideeni în perioada 24 – 31 iulie și este una bogată în evenimente.
Parașutiștii de la Aeroclubul Roman deschid festivalul
Prima zi a festivalului o să fie deschisă spectaculos. În memoria Smarandei Brăescu (prima femeie parașutist cu brevet din România), vor decola de la București șase parașutiști îmbrăcați în ia tradițională românească, care vor ateriza la Vaideeni. Vor aduce și vor preda sculptorilor o ștafetă sub forma unui steag, care simbolizează vestea începutului de festival. Unul dintre parașutiști va flutura în aer ștafeta sub formă de steag în onoarea Smarandei. După aterizare, aceștia vor povesti gazdelor și carverilor participanți la Festivalul de Sculptură istoria Smarandei pentru a le fi inspirație și muză ân realizarea operelor pro Smaranda. Gazda oficială a Festivalului președintele Consiliului Județean Vâlcea, Constantin Rădulescu, va prelua ștafeta, vestea festivalului și istoria Smarandei de la parașutiști și o va înmâna primarului de la Vaideeni, Daniel Băluță, care la rândul lui o va preda sculptorilor. Organizatorul principal, Pensiunea AgroTuristică Cerna, Adrian Bondoc. va prezenta sculptorii și programul pe mai departe al festivalului.
Sculptorii vor prezenta la rândul lor operele de artă ce le vor realiza pe parcursul derulării procesului de sculptură.
Competiție puternică
Începând cu a doua zi a festivalului, sculptorii vor avea cuvântul. După pregătirea materialului lemnos, tăierea la dimensiuni și poziționarea pentru lucru va avea loc deschiderea oficială cu invitați speciali de la Turism, Cultură, Primăria Vaideeni, Consiliul Județean Vâlcea și mass-media. Se va prezenta un scurt istoric al evenimentului, sculptorii participanți, și temele propuse de către fiecare sculptor în parte. Va urma procesul de sculptură și în paralel vor fi organizate seri cu activități culturale: Seara Călușarilor, foc de tabără cu chitara și cântece folk, recital al Orchestrei Marcel Părnița – Centrul de Terapie și Educație prin Cultură. recital al Ansamblului folcloric “Miorița” din Vaideeni, o interpretarea luptei de la Cetatea Grădiștea dată între muieri și turci. De asemenea, Festivalul partener „Romula Malva” va realiza mai multe activități: instalare de corturi dacice și romane, expoziții cu obiecte dacice și romane, o interpretare a luptei dintre daci și romani în costumele epocii. Va avea loc și o expoziție militară cu obiecte militare descoperite cu ajutorul detectorului de metale. Un alt punct e atracție al festivalului o să fie realizarea unui Speed Carving în care fiecare sculptor participant va realiza o operă de artă într-un timp de maxim o oră. Operele realizate vor fi scoase la tombolă pentru cei care au participat la eveniment și cei care au votat online pe facebook evenimentul. La tombola va fi câștigat și un Motofierăstrău DAC 506, 3 CP. Totul se va termina cu festivitatea de închidere a Festivalului. Festivalul se desfășoară din anul 2017 și în cadrul lui s-au derulat activitățile de sculptură îmbinate cu activitățile tradiționale ale
zonei din Vaideeniul de sub munte.
Gabriel Cîrjaliu