Dosar penal la Alunu!

Alunecarea de teren de la Alunu, care a produs pagube foarte mari și a dus la evacuarea a șase gospodării se lasă cu dosar penal. După o sesizare venită din partea Prefecturii Vâlcea, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea s-a constituit o cauză penală în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de distrugere calificată şi abuz în serviciu.

Procurorii cred că s-au încălcat unele dispoziţii prevăzute de Legea minelor și vor continua cercetările în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt şi stabilirii răspunderii judiciare, această fază a cercetărilor constituind o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală. “La Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea s-a constituit o cauză penală în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de distrugere calificată şi abuz în serviciu, pentru încălcarea unor dispoziţii prevăzute de Legea minelor, referitor la condiţiile în care s-a produs, începând cu data de 09 mai 2017, alunecări de teren, care au continuat şi au afectat terenuri agricole şi forestiere, gospodării ale populaţiei, infrastructura tehnico-edilitară a localităţii Alunu, judeţul Vâlcea punând în pericol drumul judeţean DJ 605C, fiind afectată suprafaţa totală de 62,59 ha teren şi 6 gospodării. Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt şi stabilirii răspunderii judiciare, această fază a cercetărilor constituind o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, iar pe măsura derulării acestora vom informa opinia publică”, ne-a declarat Adriana Popescu, procuror, purtător de cuvânt Parchetul Vâlcea.
Prefectul județului, Florian Marin, confirmă că instituția pe care o conduce a făcut în această dimineață o sesizare la Parchet. “Am înaintat un material și către Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea, pentru că sunt o serie de elemente care depășesc posibilitatea noastre de stabilire a stării de fapt. Nu am făcut o plângere împotriva cuiva anume, nu am această calitate și nici nu vreau să o fac. Una peste alta este un prejudiciu mare care se va mai mări până la stabilizarea alunecării de teren. Acum îmi este greu să estimez”, spune Florian Marin, prefect Vâlcea. Scenariul este unul sumbru, în continuare, în ceea ce privește alunecarea de teren de la Alunu, activă din data de 9 mai. Autoritățile locale au deviat deja circulația pe Drumul Județean care traversează localitatea, afectat de halda de steril și se pregătesc pentru devierea cursului Râului Olteț, aflat la 70 de metri distanță de alunecarea de teren.
“Trebuie găsite cele mai bune soluții pentru realizarea lucrărilor în zona Râului Oltețu. Trebuie luate măsuri pentru expropierea pentru utilitate publică a terenurilor pe suprafața cărora se vor efectua aceste lucrări. Trebuie identificate măsuri pentru despăgubirea persoanele afectate. Eventuala deviere a râului este o a treia etapă în care sperăm să nu se ajungă. Acum facem lucrări de amenajare. Oricum totul este temporar, având în vedere că halda de steril nu este stabilizată iar deplasarea sa este imprevizibilă” completează Florian Marin, prefect Vâlcea.
Alunecările de teren de la Alunu au afectat terenuri agricole şi forestiere, gospodării ale populaţiei, infrastructura tehnico-edilitară a localităţii și au ajuns la drumul judeţean DJ 605C, fiind afectată suprafaţa totală de 62,59 ha teren şi 6 gospodării. În perioada imediat următoare, specialiștii vor face o estimare parțială a pagubelor.

Gabi Cîrjaliu