DNA trebuie să renunțe la a mai face pagube localităților rurale – cazul CREȚENI

Există a tentație a oricărui procuror de a acuza, de a face dosare în urma cărora să trimită în fața instanțelor cât mai mulți prezumtivi vinovați. Este normal atâta vreme cât avansările în domeniu se fac după numărul condamnărilor obținute și mai ales după “greutatea” celor pentru care s-a obținut condamnare.

Procurorii din DNA au puterea de a prejudicia dezvoltarea unor localități blocând accesarea de fonduri europene și nu ezită să facă acest lucru.
De parcă nu ar fi și așa destul de stufoasă birocrația pe care un primar trebuie să o învingă pentru a aduce o mână de bani europeni pe ulițele prăfuite ale unei țări colonizate de multinaționalele care scot profiturile din țara noastră și le duc aiurea în lume.

De ce vor procurorii condamnarea primarului Ion Spîrleanu

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Piteşti au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului SPÎRLEANU ION, la data faptei primar al comunei Creţeni, judeţul Vâlcea, pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă la folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În cursul anului 2011, în contextul implementării proiectului- “Construirea de drumuri agricole de exploataţie situate în fondul funciar agricol din comuna Creţeni, jud. Vâlcea”, inculpatul Spîrleanu Ion a depus la Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (A.P.D.R.P.) mai multe documente false printre care şi două hotărâri ale Consiliului Local, în vederea obţinerii unei finanţări nerambursabile în valoare de 4.113.302 lei (echivalent al sumei de 995.764 de euro).
Proiectul respectiv nu a mai fost implementat deoarece a fost respins de autoritatea contractantă.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Vâlcea.
Deci acest om este vinovat pentru că a încercat să obțină fonduri europene pentru drumurile agricole din Crețeni. O crimă, nu?
Sperăm ca instanța să judece logic și corect nu numai în litera legii, dar și în spiritul ei.

Precedent interesant

Ion Spîrleanu ar trebui achitat așa cum a fost achitat recent Înalt Preasfințitul Teodosie.
Dosarul în care a fost acuzat ÎPS Teodosie este cunoscut sub numele de dosarul ”Nazarcea”, după numele localității în care se află o fermă a arhiepiscopiei care a obținut fonduri europene prin intermediul APIA. Arhiepiscopul a fost acuzat de „folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată”.
Probabil așa se va întâmpla și primarul din Crețeni va scăpa de pușcărie. În fond nu este decât un român care a dorit să aducă niște bani europeni pentru dezvoltarea unei localități. Un om care l-ar condamna ar însemna să nu iubească România!

Traian GUMINSKI