Deputatul Vasile Cocoş crede că Legea Pensiilor necesită modificări

Cu deputatul Vasile Cocoş poţi dicuta despre orice subiect, oriunde te-ai întâlni, dar nu oricând datorită programului său mereu încărcat. Nici timpul de discuţii nu este mereu suficient aşa că am reuşit să facem acest interviu după mai multe întâlniri cu parlamentarul social democrat pe care l-am abordat la evenimentele cultural sociale din comunele judeţului Vâlcea în cursul lunii septembrie 2017.

Rep.: Ați fost unul din cei mai buni viceprimari pe care ia avut Râmnicu Vâlcea. Cum este în Parlament față de Primărie? Regretați câteodată plecarea din Primăria Râmnicu Vâlcea?
V.C.: Cred că este o mică exagerare. Este greu să spui că am fost printre cei mai buni viceprimari ai Râmnicului pentru că nu s-a făcut o evaluare ştiintifică. Sigur că am multe satisfacţii, când mă întâlnesc cu mulţi râmniceni care îmi spun şi mie acelaşi lucru, ba îmi mulţumesc că le-am rezolvat unele solicitări cu care veneau la mine în audienţă. Eu nu mai ţin minte pentru că într-adevăr am făcut tot ce mi-a stat în putinţă şi competenţă să rezolv solicitărilor celor care veneau la mine. Eu primeam pe oricine zilnic şi în audienţă şi încercam să rezolv pe loc unele probleme. Am respectat şi respect pe toată lumea indiferent de funcţie sau nivel social. Dar vă spun că actuala echipă de conducere a Primariei Rm. Vâlcea în frunte cu Mircia Gutău este de exceptie. Admir modul de colaborare pentru că observ cum este gestionat şi administrat municipiul Rm. Vâlcea. Apropo de viceprimari, personal eu vă asigur că cei doi viceprimari Carmen Preda şi Eusebiu Veţeleanu sunt chiar foarte buni şi apreciaţi de comunitate. Cum este în Parlamentul României? Este o mare responsabilitate să faci parte din acest for legislativ care produce legi care să guverneze mai bine România. La Primărie aveam mult mai mult de lucru faţă de Parlament şi aveam mai multe satisfacţii cand simţeam că îmi făceam treaba şi ajutam mulţi cetăţeni cu necazuri.
Da, am momente când simt oarece regret pentru că eram obişnuit ca zilnic să fiu în contact cu râmnicenii, să particip la viaţa comunităţii.

Rep.: Care credeți că sunt cele mai importante inițiative legislative ale PSD de când sunteți deputat?
V.C.:PSD ca cel mai mare partid din România a prezentat cel mai complex şi complet Program de guvernare. Toate iniţiativele legislative din acest mandat au legătură cu acest Program. Aş enumera câteva iniţiative ale PSD începând cu acest mandat: Salariul minim de 1.450 lei, legea salarizării unitare, revizuirea legii pensiilor, creşterea punctului de pensie, anularea celor 102 taxe şi impozite.

Rep.: Ce părere aveți despre pensiile speciale colosale și mai ales despre
discrepanța fantastică dintre oamenii care lucrează ani până la 65 de ani pentru a
primi o pensie din care abia trăiesc și cei care se pensionează la nici 50 de ani cu
sume colosale?
V.C.: Să o luăm pe rând: Pensiile speciale trebuie să existe pentru anumite categorii de salariaţi, dar acum am constatat că după 1990 au apărut foarte multe categorii de pensii
speciale care în mare parte nu se justifică nefiind legate de
contributivitatea individuală. Asa este, apar discrepanţe foarte mari între pensiile majorităţii românilor
care lucrează până la 65 de ani şi cei care se pensionează la 50 de ani şi chiar mai devreme. Nu sunt vinovaţi cei care beneficiază de aceste pensii, ci legislaţia, adică parlamentarii care au votat aceste legi. Sper ca în această sesiune parlamentară să aprobăm o lege a salarizării, cât mai bună, cât mai echitabilă care să nu mai conţină anomalii în calculul pensiilor.

Rep.: Ar putea Parlamentul nostru să ia decizii prin care să protejeze țara de
o invazie a migranților musulmani?
V.C.: România este membra a UE şi legislaţia comunitară este valabilă şi pentru
noi. Parlamentul României trebuie să ia acele decizii care să nu contravină
legislaţiei europene.

Rep.:Cât de unit și de eficient este actualul grup al parlamentarilor PSD de
Vâlcea?
V.C.: Vreau să vă spun că parlamentarii PSD de Vâlcea formează un grup unit şi
eficient, uneori de invidiat de către mulţi colegi parlamentari. Un merit pentru acest aspect îl are preşedintele organizaţiei judeţene Vâlcea a PSD, Costi Rădulescu.

Rep.: Sunteți un economist cu experiență. Ce părere aveți, există riscul ca
România să nu mai poată plăti în viitorul apropiat pensiile și salariile bugetarilor? Putem face față acestor cheltuieli imense suplimentare?
V.C.: Categoric nu există acest risc chiar dacă în mass-media au apărut tot felul
de scenarii. Un guvern responsabil are în vedere permanent măsuri ca sistemul
de pensii să fie funcţional. Vă dau un exemplu. Acum câţiva ani în Franţa fondul de pensii nu acoperea necesarul de pensii şi a intervenit imediat guvernul care a acoperit necesarul de resurse financiare. Pensionarii români
nu trebuie să sufere pentru o eventuală gestionare necorespunzătoare a fondului de pensii. Referitor la salariile bugetarilor, totul depinde de bugetul fiecărei instituţii. Sunt soluţii şi pârghii de încadrare în fondul de salarii admis de bugetul fiecărei instituţii bugetare. Dacă nu ajung banii pentru fondul de
salarii, salariile individuale nu pot scădea, dar se pot face restructurării pentru
menţinerea unui număr optim de personal.

Rep.: Cum se pot rezolva unele inechități aberante din sistemul de pensii?
Știți că de exemplu de pensia minimă beneficiază și oameni care nu au lucrat decât un an la fel ca și alții care au lucrat peste 10 ani? Este corect că acolo jos toată lumea să primească aceeași pensie.
V.C.: Aţi sesizat bine că există unele anomalii în actuala lege a salarizării. Am
încredere că noua lege a pensiilor care va ajunge în Parlament în luna octombrie 2017 se vor corecta majoritatea anomaliilor. Şi eu consider că nu este corect ca un cetăţean care nu a lucrat o zi să beneficieze de un ajutor social aproape cât pensia altui cetăţean care a lucrat 10-15 ani. Sunt convins că Guvernul va elimina această anomalie.

Traian Guminski