Deputatul Ștefan Ovidiu Popa demontează speculațiile privind un eșec în oprirea exagerată a creșterilor prețurilor la alimente

“Se tot aruncă în spațiul public teme precum că, măsura PSD pentru oprirea creșterii prețurilor la alimente va eșua la fel ca încercarea din primăvară de a scădea prețul laptelui. FALS!
Lucrurile sunt total diferite. În mai, premierul Ciucă ajunsese la un acord cu retailerii și procesatorii să reducă prețul la lapte cu 20%. Aceștia au redus prețul, dar și-au păstrat cota de profit și au transferat totul la nivelul fermierilor, cerându-le să vândă la prețuri mai mici decât costul de producție. Din acest motiv măsura nu a funcționat, iar piața a fost perturbată. Acum, mecanismul e complet diferit. Se intervine prin limitarea adaosului comercial, nu la prețul final. Toți comercianții vor face profit, dar nu un profit excesiv, în dauna clienților finali. Nici retailerii, nici procesatorii nu mai au interesul să-i forțeze pe fermieri să vândă sub costurile de producție, ca în cazul din primăvară. Cu cât fermierul le va vinde mai ieftin, cu atât adaosul comercianților de maxim 20% va fi o sumă mai mică. Dacă fermierii vor vinde liber în condiții de concurență, iar procesatorii și comercianții vor avea adaos limitat, atunci va câștiga toată lumea, piața nu va fi perturbată, iar prețul la raft va scădea”, precizează deputatul social-democrat Ștefan Ovidiu Popa.