Deputatul PNL Cristian Buican: Mesaj de condoleanţe către Casa Regală a României

Am primit cu profundă tristeţe vestea dispariţiei Majestăţii Sale, Regele Mihai, ultimul simbol al monarhiei constituţionale româneşti, un simbol al opoziţiei faţă de comunism, dar şi ultimul lider participant activ la evenimentele din perioada celui de-al Doilea Război Mondial.

Monarhia a fost cea care a unit civilizaţia românească de lumea occidentală producând, în acelaşi timp, o îndepărtare de simbolurile răsăritene şi balcanice.
După atâta timp de la urcarea Majestăţii Sale pe tron şi după 28 de ani de la prăbuşirea comunismului, putem afirma cu tărie că Mihai I al României a fost un apoleget al valorilor occidentale. Modernizarea României şi dezvoltarea ei în perioada interbelică au fost asimilate cu orientarea spre Vest a ţării, iar toate acestea se leagă de regalitate şi de formulele ei politice.
Ultimul Rege al României, prin vocaţia sa, prin discursurile sale, prin opţiunile sale şi prin poziţiile sale, a reprezentat o legătură profundă cu valorile occidentale.
Acest ultim Rege al României va rămâne un model pentru generaţiile viitoare, prin răbdarea şi modestia Majestăţii Sale, într-o lume în care puterea nu este raţională.
Dumnezeu să vă odihnească în pace, Majestate.

Deputat Cristian Buican
Casei Regale a României