Deputatul Eugen Neaţă propune o modificare legislativă importantă pentru familiile a căror copii consumă droguri
“Am ales să merg mai departe cu activitățile preliminare ale inițiativei legislative pe care o voi depune la începutul următoarei sesiuni parlamentare.
După întrebarea adresată Agenției Naționale Antidrog, am transmis săptămâna trecută o întrebare similară Ministerului Afacerilor Interne. Este nevoie de un punct de vedere al specialiștilor acestui minister în privința gradului înalt de periculozitate pentru sine și pentru alte persoane pe care îl generează dependenții de substanțe interzise, în mediul în care trăiesc. Conceptul de periculozitate nu este interpretat unitar în țările din Uniunea Europeană. Mai mult, el a fost înlocuit recent cu nevoia de tratament (the need for treatment), ceea ce îndeamnă pe toată lumea la o mai concretă preocupare pentru o scădere a cererii pe piață a substanțelor interzise prin tratarea dependenților de consum.
Așa cum spuneam și în interpelarea adresată Agenției Naționale Antidrog, în viața reală a familiilor care trăiesc zi de zi drama generată de consumul de droguri, imposibilitatea legală a părinților de a decide în numele copiilor lor adulți nu face decât să sporească pericolul despre care vorbesc aici.
Propun modificarea articolului 22 din Legea 143/2000 în sensul introducerii posibilității internării nevoluntare a consumatorului dependent, devenit periculos pentru sine și pentru ceilalți.
Solicit Ministerului Afacerilor Interne să-mi transmită o situație clară referitoare la numărul consumatorilor de droguri periculoși, împotriva cărora s-au luat măsuri legale până acum.
Este o întrebare sugerată de părinții care m-au vizitat la biroul de parlamentar pentru a-mi cere să inițiez o completare a legii care să le permită să decidă în numele copiilor lor adulți, aflați într-un stadiu critic al dependenței de substanțe interzise. Ei știu cel mai bine cât de urgentă este permisiunea de a putea decide internarea tinerilor în vederea unui tratament care să ajute la dezintoxicare. Și, datorită comunicării permanente pe care o au cu alte familii aflate în același impas, știu și amploarea fenomenului despre care vorbesc aici” – deputat PSD Eugen Neață.