Deputatul Eugen Neață definește responsabilitatea, caracterul și prietenia

Există două moduri de a pune un titlu unui articol. Îți vine în cap un titlu și îl scrii, apoi dezvolți subiectul sau redactezi articolul și în final pui titlul. Fac parte din generația de jurnaliști care folosesc în mod curent al doilea mod în ideea că, la final, vom găsi mai multe variante de titlu și îl vom alege pe cel care se potrivește mai bine.

În cazul de față am procedat oarecum diferit. Am pus prima dată titlu: “De ce deputatul Eugen Neață este cel mai bun prieten al președintelui Constantin Rădulescu”. Apoi, la final, l-am schimbat pentru a nu da naștere unor comentarii inutile ale adversarilor și colegilor de partid a celor doi și pentru a nu lăsa loc unei “suspiciuni rezonabile” asupra contribuției parlamentarului social democrat la redactarea unor articole de presă.
În politică prieteniile sunt relative, constanța în susținerea unor opinii este relativă, alianțele sunt deseori fragile. În politică și război se poate orice. Rareori un politician este consecvent unor principii autodefinite. Rareori rămâne prieten cu un coleg și când acesta este căzut. Din păcate, în actuala conjunctură rareori are curaj să își susțină punctul de vedere în mod public și să riște mai mult decât este cazul. Cu siguranță că sute de parlamentari ai PSD au susținut modificarea codurilor și au votat constant pentru promovarea unor legi benefice societății noastre. Dar prea puțini au afișat public determinarea de a susține aceste legi controversate și atacate de o propagandă sălbatică și mincinoasă dusă nu atât de opoziție cât de cei manipulați de un sistem bolnav care vrea să își păstreze privilegiile și posibilitatea de a șantaja politcieni, aleși locali și parlamentari, de a distruge imaginea și cariera unor oameni în funcție de interesele unor grupuri restrânse sau a unor multinaționale…
În timp ce aproape toți parlamentarii opoziției au afișat pe paginile de facebook mesaje în care explicau că au votat împotriva modificării codurilor și au prezentat acest vot ca o mare realizare a lor, în partea cealaltă prea puțini parlamentari PSD au avut curajul să spună că au votat spre binele cetățenilor și al justiției modificarea unor prevederi aberante și că au corectat ineficiența unui sistem legislativ uneori depășit și represiv.
Deputatul Eugen Neață a făcut acest lucru. Imediat după fiecare vot. A explicat de ce a votat, ce prevăd modificările, care este rolul modificărilor și cum stopează ele abuzurile din justiție sau din interpretarea codului rutier de către polițiști cu metehne de milițieni. Despre aceste represiunii ale instituțiilor statului vorbea încă din campania electorală și acum și-a ținut promisiunea ca deputat și a votat pentru a stopa aceste abuzuri Și-a asumat votul, așa cum, de-a lungul carierei sale și-a asumat deciziile și prieteniile. Un om care a rămas prieten cu Mircia Gutău și când acesta se afla la greu, condamnat pe nedrept într-un proces în care nu i se dăduse dreptul la apărare până la capăt și în care a fost victima unei execuții publice, poate fi cel mai bun prieten al oricărui vâlcean.
Eugen Neață este genul de politician care rămâne alături de tine și la greu. Indiferent de consecințe. Nu este prieten doar când ești pe val. Este genul de politician care dacă ar fi fost prieten cu Victor Ponta, cu Sorin Grindeanu, cu Adrian Năstase sau cu Mircea Geoană ar fi declarat public că rămâne prietenul lor și după exmatricularea acestora din PSD sau dezertarea sau căderea lor.
Social democratul este în acest moment parlamentarul vâlcean cu cea mai mică vechime într-un partid. Dar și cu o mare doză de responsabilitate, de asumare și de curaj.
Indiferent de opțiunea lor politică, de studii, de experiență sau de obligații familiale, parlamentarii vâlceni ar câștiga o forță extraordinară și un capital constant, dacă ar prelua de la Eugen Neață stilul de a avea caracter până la capăt, de a ajuta necondiționat, de a îți asuma prieteniile și adversitățile. Liderii politici și administrativi care au astfel de colaboratori și prieteni sunt aproape imposibil de învins în alegeri.
De aceea va fi foarte greu pentru opoziția vâlceană să obțină în perioada imediat următoare rezultate mai bune decât în urmă cu doi ani!

Traian GUMINSKI