Deputatul Eugen Neaţă a Crezut!

Până la aceste alegeri parlamentare am vorbit doar fugitiv cu Eugen Neaţă. Poate, adunate la un loc, mai puţin de 15 minute. În campanie am vorbit mai mult. Dar niciodată nu am abordat subiectul religiei. Nu l-am întrebat şi nici nu ştiu dacă este ortodox sau catolic, dacă crede în Dumnezeu sau nu, dacă frecventează des bisericile, dacă ascultă frecvent slujbe religioase.
Am cunoscut însă în viaţă mulţi oameni care îşi afişau ostentativ credinţa zi de zi şi făceau mare caz de mersul la biserici, aprinsul lumânărilor, punerea acatistelor şi respectarea zilelor de sărbătoare în sensul de a nu munci, de a nu spăla şi de a nu mai face nu ştiu câte altele în acele zile.
În această toamnă am avut ocazia să vă ce înseamnă de fapt credinţă.
Eugen Neaţă nu este deloc prost. El a ştiu de la bun început că PSD Vâlcea l-a acceptat pe poziţia a 4-a din lista de candidaţi la Camera Deputaţilor doar pentru ca el să aducă voturi prin munca sa, prin prietenii pe care îi avea, dar mai ales prin bazinul electoral al amicului său Mircia Gutău. Liderii PSD ştiau că locul 4 este o utopie şi că oricum cu alt candidat, membru mai vechi al organizaţiei, nu îl pot obţine. Dar probabil au zis Neaţă este bun pentru că “ne va ajuta să luăm trei deputaţi sau să fim foarte aproape de 50 la sută deci să îl luăm pe al treilea la redistribuire”.
Eugen Neaţă însă a crezut în şansa lui, în oameni, în muncă sa dar mai ales în capacitatea de a explica şi de a convinge electoratul. A stat zi de zi, de dimineaţă până noaptea în mijlocul oamenilor şi a vorbit non stop celor întâlniţi despre candidatura sa, despre proiectele sale. Şi-a făcut campanie de la om la om, din casă în casă, din uliţă în uliţă. Nu a ocolit niciun primar şi după rezultate se vede că a convins destui primari de-ai altor formaţiuni să îl ajute. A străbătut alături de Mircia Gutău, de colegi de ai săi candidaţi sau din partid fiecare stradă din fiecare cartier al municipiului Râmnicu Vâlcea, a dat mii de telefoane, a strâns câteva zeci de mii de mâini, s-a îmbrăţişat cu oamenii, a făcut sute de poze distribuite apoi pe reţelele de socializare, a comunicat perfect cu presa care i-a înţeles demersurile şi i-a neglijat cu eleganţă pe măgarii din presă care l-au ironizat s-au atacat fără a îl cunoaşte.
Şi tuturor celor care îi spuneau oarecum neîncrezători că nu are şanse să ajungă deputat le spunea: “O să vedeţi că o să ies!”
A ştiut să le transmită oamenilor că votul lor contează, că fiecare vot pe care îl dau PSD_ului îl pote ajuta să îi reprezinte în Parlament. Şi Oamenii l-au crezut. Iar Eugen Neaţă este acum deputat de Vâlcea.
Un astfel de om trebuie să aibă şi o mare credinţă în Dumnezeu, fără a o afişa niciodată.
El a demonstrat celor care i-au fost aproape în această perioadă că înainte de a îi cere ajutor celui de Sus trebuie să fi aproape de cei de jos, trebuie să crezi în şansele tale, să munceşti pentru convingerile tale, să nu faci rău nimănui, să ajuţi, să nu minţi, să nu furi, să fi cinstit şi drept.
Doar respectând o viaţă principalele porunci ale religiei ortodoxe, doar crezând în bine şi în victoria binelui împotriva răului indiferent de situaţii poţi obţine asemenea rezultate!
Se numărau voturile în noaptea de 11 spre 12 decembrie, PSD câştiga localitate după localitate, dar în sediul partidului tot erau unii care încă nu credeau în al patrulea mandat de deputat, apoi, până la redistribuirea oficială multe voci din multe partide spuneau că nu are cum să primească PSD Vâlcea 4 mandate. Dar Eugen Neaţă zâmbea tuturor şi spunea: “O să vedeţi că sunt, am învins!”
Victoria deputatului Neaţă este de fapt victoria credinţei împotriva necredinţei, a binelui împotriva răului, a încrederii împotriva şovăielii.
Mă bucur că deputatul Eugen Neaţă îmi este prieten. Când ai prieteni ca el ajungi nu neapărat mai puternic, dar desigur mai bun şi mai înţelept. De aceea mă bucur acum că mii de vâlceni sunt prieteni cu deputatul Neaţă, că l-au cunoscut şi că el le cunoaşte necazurile. Dar mai ales speranţele!

Traian Guminski