Deputatul Eugen Neață – campion național la inițiative legislative

Parlamentarul social democrat a reușit ceva ce este nu tocmai ușor chiar unui parlamentar experimentat dintr-un partid aflat la putere, iar meritul său este cu atât mai mare cu cât în această perioadă a avut loc și o criză guvernamentală și ample mișcări de stradă.

Eugen Neață a depus jurământul de deputat în 21 decembrie 2016. La 30 iunie anul acesta se încheia anul parlamentar actual membrii celor două camere intrând în vacanța parlamentară.
Între cele două date sunt exact 191 de zile calendaristice (în care includem și sâmbete, duminici, Crăciun, Revelion, Paște și alte sărbători legale). Ei bine Eugen Neață a avut în aceste 191 de zile calendaristice 15 PROPUNERI LEGISLATIVE INIȚIATE, din care una a fost deja promulgată lege, iar altele se află în stadiu avansat de a ajunge legi. Practic deputatul social democrat a avut un demers legislativ la fiecare 12.7 zile calendaristice – un adevărat record.
Dar mai importante chiar decât inițiativele legislative sunt amendamentele depuse de parlamentarul vâlcean care s-au bucurat de un real succes și care au schimbat în bine soarta unui număr mare de oameni din țară dar mai ales din județ.
În această perioadă Eugen Neață a reușit:
1. PENSIONAREA VÂLCENILOR care au suferit din cauza poluării remanente CU DOI ANI MAI DEVREME.
Demersurile sale au reușit introducerea municipiului Râmnicu Vâlcea în Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii.
Președintele României a promulgat legea pentru modificarea alin. (5) al art. 65 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Ea se referă la reducerea vârstei de pensionare pentru persoanele care locuiesc în orașe foarte poluate industrial.
Conform textelor adoptate, “persoanele care au locuit cel puțin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă datorită extracției și prelucrării minereurilor neferoase cu conținut de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, a pulberilor metalice şi/ sau de cocs metalurgic, precum și a emisiilor de amoniac și derivate, în municipiul Râmnicu Vâlcea și pe o rază de 8 km în acestuia, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizare.
2. Modificarea Codului SILVIC
Amendamentul depus, alături de deputatul Dănuț Pale, și conceput cu ajutorul directorului Direcției Silvice Vâlcea, ing. Gheorghe Mihăilescu, a fost votat in Camera Deputatilor, cu 213 voturi pentru, 38 impotrivă și 8 abțineri devenind lege.
Modificarea adusă la Legea 46/2008 privind Codul silvic și anume: Normele referitoare la proveniența, circulația și comercializarea materialelor lemnoase, la regimul spațiilor de depozitare a materialelor lemnoase și al instalațiilor de prelucrat lemn rotund, PRECUM ȘI CELE PRIVIND PROVENIENȚA ȘI CIRCULAȚIA MATERIALELOR LEMNOSE DESTINATE CONSUMULUI PROPRIU AL PROPRIETARULUI, se stabilesc prin hotărâre a Guvernului, la propunerea autorității publice centrale care răspunde de silvicultură, a rezolvat problema, care era una națională

3. A ajutat primarii, viceprimarii, președinții și vicepreședinții de consilii județene să fie retribuiți conform răspunderilor pe care le au.
Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 9/2017 privind unele măsuri bugetare în anul 2017, prorogarea unor termene, precum si modificarea si completarea unor acte normative, a fost votată în ședința de plen a Camerei Deputaților, care este Camera decizionala. Legea a fost adoptată cu 212 voturi pentru, 33 împotrivă și 8 abțineri.
Prin urmare, primarii, viceprimarii, președinții li vicepresedintii consiililor județene, începand cu luna aprilie 2017, beneficiază de mărirea salarială cu 30% față de nivelul aflat în plata pentru luna martie 2017. Toate amendamentele depuse au fost introduse în Proiectul de Lege.

4. A modificat Statutul Polițiștilor și a adus reparații legale și corepunzătoare acestei categorii continuând să caute și să identifice soluții pentru ca activitatea polițiștilor să fie eficientă, salarizată corespunzător și sprijinită de stat spre binele comunităților.
Pentru unii politicieni și jurnaliști lipsa de normalitate în activitatea unor parlamentari a făcut ca, paradoxal, activitatea deputatului Eugen Neață să pară una miraculoasă, să fie comparat cu personaje celebre din filme cu polițiști. Eugen Neață nu este un erou, ci este un om normal care face ceea ce crede el că trebuie făcut conform atribuțiilor sale mai bine pentru oameni și care crede în jurământul depus la investire. Dacă toți parlamentarii ar avea o activitatea ca a sa, lucrurile s-ar mișca mai repede spre mai bine în țara noastră. Ceea ce ar fi normal să se întâmple.
Deputatul Eugen Neață este un model de politician care servește interesele comunității care l-a votat și oameni ca el pot schimba treptat părerea oamenilor despre clasa politică din țara noastră.

Traian GUMINSKI