Deputatul Eugen Neaţă – argumente pentru prezenţa fiecărui român la procesul electoral din iunie

Deputatul Eugen Neaţă este unul dintre cei mai eficienţi parlamentari români la redactat acte legislative. Cele mai multe dintre proiectele sale legislative s-au transformat în legi bune pentru români.
Dar parlamentarul este şi un iscusit comunicator pe reţelele sociale unde explică cetăţenilor demersurile legislative, activitatea din Parlament, situaţiile diverselor localităţi, semnificaţia momentelor istorice şi a evenimentelor publice la care participă.
În una dintre ultimele postări Eugen Neaţă explică extrem de bine argumentat de ce contează fiecare vot al fiecărui om, de ce este important să tratăm toate buletinele de vot cu aceeaşi importanţă şi de ce trebuie să fim prezenţi la fiecare scrutin electoral.
Pledoaria sa pentru primul pas al democraţiei o redăm în continuare:
“…. Campanie electorală pentru alegeri locale, de primar și pentru consiliul local. Două buletine de vot. Campanie pentru alegeri județene. Președinte al consiliului județean și pentru consiliul județean. Alte două buletine de vot. Campanie pentru alegerile europene. Un singur buletin de vot.
O bună parte dintre oamenii care discută despre aceste alegeri are tendința să considere unele buletine de vot mai importante decât altele. Un buletin de vot este un buletin de vot. Poartă decizia ta, a mea și a celui pe care nu-l cunoaștem acum și decide cine este alesul, indiferent dacă el candidează la funcția de primar, de președinte județean, de consilier local, județean sau de parlamentar european. Orice am spune și orice am crede despre un buletin de vot sau altul, el poate înclina balanța în mod decisiv la numărătoarea finală. Un singur vot. Al tău, poate al meu sau al celui care nu ne cunoaște pe niciunul dintre noi doi.
Dacă îți dorești cu adevărat un anume primar, un anume consilier local ori județean, un anume parlamentar european, trimite-l acolo unde vrei să fie folosind ștampila și votând persoana sau lista din care face parte omul tău. Cred că acest lucru ar trebui să fie spus în această campanie electorală mai mult și mai des decât oricând înainte.
Meseria de politician începe cu discursul public despre vot, despre utilitatea lui și despre democrație. Abia după ce ai trecut acest examen poți aspira la mai mult. Democrația este prima lecție din manualul gros al politicii și al administrației, pe care politicianul ar trebui să-l învețe până la nivelul la care îl poate preda el însuși celor care au nevoie de învățătură. Abia apoi, politicianul, candidatul la alegeri de orice fel, poate merge mai departe la doctrina politică, la programul politic al partidului lui și la articularea unei viziuni politice proprii.
Sunt unul dintre social-democrații vâlceni care a învățat filă cu filă această carte, a politicii și a parlamentarismului românesc. Vi-i recomand pe colegii mei social-democrați la alegerile pentru care ne pregătim. Sunt foarte buni gospodari în localitățile lor, începând cu primarul Mircia Gutău și continuând cu președintele județean Constantin Rădulescu, ale cărui rezultate excepționale la nivelul regiunii în care trăim le cunoașteți cu siguranță. Acum știm și candidații pentru parlamentul european și vă invit să-i urmăriți de asemenea pe colegii mei social-democrați, experimentați și buni cunoscători ai evoluțiilor la acest nivel. Nu-i uitați pe social-democrații de pe listele de consilieri locali și consilieri județeni, fără de care marile hotărâri locale și județene nu pot fi luate la timp și în folosul nostru, al tuturor. Mâine începe în mod oficial campania electorală și mă gândesc să o folosim pentru a afla cine sunt și ce pot cu adevărat candidații de pe cele cinci buletine de vot”.

Traian Guminski