Deputatul Eugen Neaţă a inventat un sistem de promovare aproape perfect
Nu este vorba de un sistem de promovare a judeţului, a municipului, a unui produs vâlcean sau a unei zone de la noi. Este vorba de ceva mult mai important şi interesant. De promovarea unei iniţiative legislative într-un mod care să uşureze şi să urgenteze transformarea unui proiect de lege într-o LEGE aplicabilă.
Sistemul clasic şi unic din politica noastră implica atragerea unui număr important de parlamentari alături de iniţiator care îi lăsa şi pe ceilalţi să semneze proiectul pentru a le obţine voturile. Apoi un loby prin telefoane şi plimbări la birourile parlamentarilor importanţi. Negocieri cu grupurile, cu propriul grup parlamentar, dar şi al aliaţilor, de multe ori al opoziţiei. O birocraţie evidentă care chiar dacă îşi atinge scopul, măreşte fără rost procesul legislativ, întârzie apariţia legii şi în final determină pe unii să voteze, deşi nici nu ştiu despre ce este vorba.
Deputatul social democrat Eugen Neaţă a descoperit o metodă nouă. Poate puţin mai obositoare şi costisitoare pentru domnia sa, dar evident una de efect.
Compune textul legii, se consultă cu colegi de ai săi, cu administraţii locale, cu administraţia judeţeană şi cu sindicate dacă este cazul. Atrage un aliat doi din Parlament care au expertiză în domeniul la care se referă iniţiativa legislativă. Regândesc împreună textul îl semnează şi îl depun în Camera Deputaţilor. După care sub diverse pretexte Eugen Neaţă îi aduce pe colegi de ai săi din comisia din care face parte, sau din mai multe comisii, direct în teren. Îi aduce în contact cu problema respectivă. Le explică cum funcţioneză acum un sistem şi cum crede că ar fi mai bun pentru o comunitate, o breaslă sau pentru ţară. Le este ghid, povestitor, sfetnic, prieten. Nu ţine cont de apartenenţa lor politică. Face apel la bunul lor simţ, la conştiinţa pe care au avut o când au depus jurământul de parlamentar. Nu îi roagă, nu le cerşeşte sprijinul sau votul. Le spune că vâlcenii şi românii au nevoie de votul lor. Că pot schimba ceva în bine cu o lege, că o pot amenda dacă au idei constructive. Că îşi pot face datoria de parlamentari plimbându-se şi văzând ce le trebuie oamenilor şi ce îi trebuieşte acestei ţări.
Eugen Neaţă a reuşit deja, de mai multe ori, să facă ce trebuia să facă şi să îi determine şi pe alţii să fie alături de el. Aceasta este de fapt arta în politică. Şi acest sistem este cel clamat de preşedintele CJ Vâlcea Costi Rădulescu când spune să “facem lucruri în logica binelui”. Iată cum a “comis-o” din nou parlamentarul vâlcean:
“Dragi vâlceni,
Așa cum v-am informat săptămâna trecută, la invitația mea, s-au deplasat în județul Vâlcea (comuna Voineasa – zona Obârșia Lotrului) mai mulți parlamentari din țară, pentru a lua contact direct cu problemele pe care le-am ridicat în Parlamentul României și pentru rezolvarea cărora am depus mai multe inițiative legislative.
Iată că, la numai o săptămână de la ședința informală desfășurată în județul Vâlcea, în data de 8 mai 2018, a fost supusă în dezbatere, în Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice inițiativa legislativă, pe care am depus-o împreună cu câțiva colegi, -“Schi în România”.
Aceasta a primit aviz favorabil și urmează să intre pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaților, care este cameră decizională.
Reușita, este urmare a deplasării colegilor mei în județul nostru și le mulțumesc pentru sprijinul pe care mi l-au acordat pentru ca această importantă inițiativă legislativă, care ajută investițiile și dezvoltă zonele turistice, să fie votată.
Mulțumesc președintelui PSD, Constantin Rădulescu pentru sprijinul acordat!
Multumesc colegului meu Dănuț Păle (coinițiator și susținător al inițiativei) pentru modul în care s-a implicat în realizarea acestui important proiect legislativ pentru România!
Promovăm turismul!
Dezvoltăm Romania!”.
Traian Guminski