Deputatul Cristian Buican propune mărirea salariilor angajaților din sănătate, învățământ, apărare, ordine publică și primării
Marți, 23.05.2017, Proiectul Legii cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice (PL-x nr. 209/2017) a ajuns la Camera Deputaților, fiind repartizat de către Biroul Permanent Comisiei pentru Muncă și Protecție Socială, pentru raport.
Ținând cont că termenul de depunere al amendamentelor este 29.05.2017, deputatul Cristian Buican a depus la Comisia sesizată în fond, cu nr. de înregistrare 14.631 din 29.05.2017, o serie de amendamente care prevăd majorarea veniturilor bugetarilor din învățământ, sănătate și ordine publică. De asemenea, președintele liberalilor vâlceni a solicitat și majorarea indemnizațiilor primarilor și a propus o grilă de salarizare pentru funcționarii publici și personalul contractual din administrațiile publice locale.
Prin amendamentele depuse Proiectului Legii cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, deputatul Cristian Buican a solicitat majorarea cu 1,00 a tuturor coeficienților prevăzuți în anexele legii pentru tot personalul din învățământ, din cercetare, din domeniul sanitar dar și pentru bugetarii din apărare, ordine publică și siguranța națională. Argumentele parlamentarului liberal Cristian Buican în privința solicitării majorării salariilor acestor categorii de bugetari se bazează pe necesitatea asigurării unor venituri atractive pentru cei din învățământ și sănătate, mai ales în contextul în care există opinia, unanim acceptată, că cele două domenii ar trebui să fie priorități naționale. În condițiile în care, în propunerea inițială a Legii salarizării se prevedea un coeficient de doar 1,6 pentru profesorii debutanți, sau în condițiile în care sporurile din sănătate sunt plafonate la 30%, majorarea cu 1,00 a coeficientului stabilit pentru aceste categorii de bugetari este o necesitate. În ceea ce privește amendamentul prin care se solicită majorarea cu 1,00 a coeficientului personalului din apărare, ordine publică și siguranța națională, deputatul Cristian Buican consideră că nu putem solicita profesionalism, cinste și onoare unui soldat sau unui agent de poliție dacă salariul său este echivalent salariului minim pe economie, așa cum au propus inițiatorii legii.
Un alt amendament foarte important la Legea Salarizării se referă la introducerea unei grile de salarizare pentru funcționarii publici și personalul contractual din administrația publică locală. În forma inițiatorilor, salariile celor din administrația publică locală vor fi stabilite de către Consiliile Locale și Consiliile Județene. Deputatul Cristian Buican consideră că lipsa unei grile pentru salarizarea personalului din administrația publică locală reprezintă o capcană întinsă de cei de la PSD și o modalitate de politizare excesivă a tuturor administrațiilor publice locale. Pe cale de consecință, parlamentarul liberal Cristian Buican, în urmă consultărilor cu sindicatele, a propus un amendament la Lege prin care introduce o grilă de salarizare pentru toți angajații primăriilor și consiliilor județene. Tot pentru administrația publică locală, deputatul Cristian Buican a mai propus un amendament de majorare cu 1,00 a coeficientului stabilit pentru aleșii locali, primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de consilii județene.
”Am depus o serie de amendamente la Legea salarizării unitare prin care am solicitat majorarea cu 1,00 a coeficientului bugetarilor din sănătate și educație. Creșterea coeficienților este importantă deoarece acesta se înmulțește cu salariul minim și rezultă salariul de bază. Dacă aceste domenii sunt priorități naționale, așa cum susține toată lumea, nu putem să dăm unui profesor debutant sau unui asistent medical puțin peste salariul minim. În forma inițiatorilor, aceste categorii aveau un coeficient de doar 1,5-1,6. Pe același principiu am mers și în cazul amendamentului referitor la cei din apărare, ordine publică și siguranță națională. Cum putem noi solicita promptitudine, cinste și onoare unui polițist sau unui militar ce are salariul de bază egal cu salariul minim pe economie? În cazul amendamentului referitor la personalul din administrațiile publice locale, lucrurile sunt foarte grave. În forma actuală a Legii, inițiatorii dau posibilitatea fiecărui consiliul local sau județean să stabilească salariile de bază. Acest lucru înseamnă o politizare excesivă a administrației publice locale și un focar de nemulțumire în rândul acestor angajați. Dacă amendamentul subsemnatului, realizat împreună cu organizațiile sindicale, nu va fi acceptat, vom avea cazuri în care angajați cu funcții și atribuții similare din două primării învecinate vor avea salarii diferite. La fel va fi și la Consiliile Județene, acolo unde județele mai bogate vor putea oferi salarii mai mari decât alte județe mai sărace. Ca să nu mai vorbim de politizare și plata unor polițe. Nu în ultimul rând, am considerat oportună și solicitarea de majorare a indemnizațiilor aleșilor locali, primari, viceprimari, președinți și consilii județene, deoarece acum ei au doar responsabilități, fără să fie remunerați corespunzător. Îmi exprim speranța că aceste amendamente vor fi acceptate de către majoritatea parlamentară actuală” a declarat președintele PNL Vâlcea, deputatul Cristian Buican.