Deputat Daniela Oteşanu: “Măsurile de protecţie şi prevenţie luate pentru protejarea populaţiei s-au transformat în unele represive”

Deputatul Daniela Oteşanu consideră că măsurile de protecţie şi prevenţie luate pentru protejarea populaţiei s-au transformat în unele represive datorită modului în care sunt aplicate de către salariaţii instituţiilor abilitate în a da sancţiuni.

“Nu cred că este normal ce se întâmplă în această perioadă a stării de urgenţă. Parcă scopul ar fi nu să previi răspândirea unei boli, ci să dai cât mai multe sancţiuni şi cât mai mari. Văd zilnic abuzuri în mai toate judeţele. Îmi scrie lumea, oamenii se plâng pe reţelele de socializare, parte mare din populaţie este terorizată. Sunt foarte multe nereguli. Am văzut sute de cazuri de amenzi date unor oameni pentru că nu au scris în declaraţie intervalul orar în care se deplasează, au uitat să treacă ora de plecare sau cea de sosire la domiciliu, au făcut o greşeală de formă, nu de fond. Asta deşi în formularul tipizat nu există trecută o rubrică privind acest interval. Mai mult, oamenii în vârstă nu pot aprecia corect cât vor dura cumpărăturile şi drumul, cei care se duc la muncă de asemenea nu pot ştii exact când se vor întoarce. Autorităţile au cerut populaţiei să facă cumpărături la cel mai apropiat magazin de domiciliu, dar preţurile alimentelor au luat-o razna sunt produse mai ieftine în altă parte a cartierului sau a oraşului. Fiecare om încearcă să caute alimente mai ieftine mai ales în această perioadă în care zeci de mii de oameni şi-au pierdut veniturile sau cea mai mare parte din ele. Sunt sancţionaţi cei ce încearcă să lucreze o bucată de pământ şi cei care întârzie la farmacii şi marketuri. Guvernul trebuia să plafoneze de urgenţă preţul la produsele alimentare de bază, în acest fel ajutând populaţia să stea cât mai puţin pe străzi. Sunt mame cu copii mici care ies din case de parcă ar fi infractori să-şi plimbe copii, sunt bătrâni amendaţi cu valoarea pensiei lor pe două luni, sunt oameni bruscaţi şi umiliţi, au fost oameni amendaţi pentru că aveau prea puţine cumpărătrui, pentru că se aflau la prea mulţi metri de casă cînd îşi plimbau animalul de companie sau când făceau puţin sport individual. Practic orice poliţist poate interpreta cum doreşte situaţia şi indiferent de cum ai complectat declaraţia pe propia răspundere poţi să fii amendat dacă aşa vrea cel care te legitimează şi care ,de multe ori, în loc să te ajute, profită de boala ta, de vârsta ta, de buna ta credinţă pentru a te sancţiona.
Dacă aş da dovadă de cinism, aceste practici m-ar bucura pentru că este greu de crezut că un om amendat pe nedrept, izolat aiurea, îmbolnăvit din cauza inconştienţei unor cadre sanitare din unele spitale, carantinat în condiţii improprii, tratat ca un infractor, deşi a fost o viaţă un contribuabil cinstit şi corect, ar mai vota vreodată cu actualul partid de guvernare. Nu pot însă să nu sufăr când văd câţi români sunt prigoniţi, lăsaţi fără loc de muncă, cu afacerea distrusă, fără speranţă fără venituri şi hăituiţi de cei care ar trebui să-i protejeze şi să-i ajute. Mă doare durerea fiecărei familii aflată în suferinţă şi neîndreptăţită”, afirma deputatul social-democrat Daniela Oteșanu. (T.G.)