Degeaba l-a felicitat premierul Ciucă pe campionul David Popovici: consilierii locali PNL au blocat construirea unui bazin de înot pentru copiii din Râmnic!

Proiectul de realizare a unui bazin şcolar de înot a picat astăzi la vot din cauza consilierilor liberali! Aceştia s-au opus achiziţionării a două terenuri la Râureni, care ar fi completat suprafaţa necesară construirii unui bazin didactic de înot, prin intermediul şi cu finanţare de la Compania Naţională de Investiţii.

În conformitate cu proiectul-tip al Companiei Naţionale de Investiţii (C.N.I.), suprafaţa pe care se poate amenaja un astfel de bazin de înot trebuie să aibă lungimea de minim 73,5 m şi lăţimea de minim 63 m, iar amplasarea structurii să se facă, din raţiuni de economii la iluminat, pe direcţia Sud – Nord. Într-o primă fază, la sfârşitul anului 2019, a fost identificat şi propus un amplasament în vecinătatea Ştrandului Ostroveni, adecvat din punct de vedere al dimensiunilor şi orientării, care, prin Ordinul nr. 2457/12.06.2021 al Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, a fost aprobat pentru introducerea pe lista-sinteză a obiectivelor C.N.I. Ulterior, în urma transmiterii condiţiilor tehnice necesare – între care figura şi un nivel al apei freatice de maxim 3,5 m – şi a realizării studiului geotehnic, s-a constatat că nivelul apei freatice de pe acest teren este peste limita impusă.

În consecinţă, după mai multe căutări conform criteriilor impuse de C.N.I., s-a identificat un alt posibil amplasament în vecinătatea Şcolii nr. 11 Râureni (actualul sediu al Poliţiei Rurale), în suprafaţă de 2293 mp, care, prin completare cu două terenuri din imediata vecinătate, de 3325 mp (aparţinând Parohiei Râureni), respectiv de 760 mp (aparţinând unor persoane private), ar fi îndeplinit condiţiile de suprafaţă şi orientare necesare construirii unui bazin didactic de înot. Un studiu geotehnic a relevat faptul că aici, nivelul apei freatice este la 10 m. Drept urmare, s-a propus Consiliului Local achiziţionarea celor două terenuri vecine cu fosta Şcoala de la Râureni, suma totală necesară rezultată din raportul de expertiză fiind de 78.400 Euro.

Finanţarea construirii unui astfel de bazin de înot – a cărui valoare este estimată la aproximativ 9 milioane lei – este asigurată integral de la bugetul de stat, iar primăria este responsabilă doar de sistematizarea verticală şi de racordul la utilităţi.

Dar în şedinţa din 30 iunie, profitând că pentru adoptarea acestei hotărâri este nevoie de 16 voturi, consilierii locali ai PNL au făcut ce ştiu mai bine: au blocat (şi) acest proiect şi au votat împotriva achiziţionării terenurilor necesare. Altfel spus, s-au împotrivit cheltuirii unei sume cu care s-ar putea cumpăra un apartament cu 3 camere, fără prea multe îmbunătăţiri, în Ostroveni (în blocurile vechi!) şi au dat cu piciorul unui bazin de înot şcolar în valoare de 9 milioane lei, care s-ar fi realizat fără implicarea bugetului local! Asta da gândire liberală!

Însă dacă mă gândesc că tot din acest Partid Naţional Liberal au făcut parte şi cei care au început construcţia bazinului de înot acoperit din incinta Ştrandului Ostroveni, o investiţie ratată din cauza unui proiect prost făcut (care nu a ţinut cont de nivelul apei din lac şi de infiltraţiile permanente pe care aceasta le provoacă), pentru care acum ne străduim să găsim soluţii să o redăm circuitului public măcar ca o sală de sport, nu mă mai miră nimic!

Şi nici nu uit că tot liberalii vâlceni, în martie, anul trecut, s-au pus de-a curmezişul şi au scos de pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern aprobarea schimbului cu Universitatea din Piteşti în urma căruia Râmnicul ar fi primit 25 de hectare la fosta unitate militară dinspre Vlădeşti… unde puteam să amplasăm câte bazine de înot voiam, fără să fim nevoiţi să achiziţionăm terenuri în completare!

Votul consilierilor liberali împotriva construirii unui bazin didactic de înot la Râmnicu Vâlcea la doar câteva zile după victoriile extraordinare obţinute de înotătorii David Popovici şi Robert Glinţă la Campionatul Mondial de Nataţie de la Budapesta spune totul despre îngustimea gândirii acestora şi despre cât de mult rău fac în continuare comunităţii locale.

Mircia Gutău,
Primar