Declarație la Vaideeni privind protejarea portului tradițional și a identității culturale

Pe 29 iunie 2024, Căminul Cultural “Vartolomei Todeci” din Vaideeni a fost gazda unor evenimente culturale deosebite, cu ocazia festivalului păstoresc „Învârtita dorului”, aflat la cea de-a 56 ediție.

Au fost expuse două proiecte de suflet: Nemărginirea Mărginimii – Cămașa ungurenească – zestre culturală- Un proiect realizat de Asociația Culturală Moștenitorii în colaborare cu Biblioteca Vaideeni, Primăria și Consiliul Local Vaideeni și Fundația Vaideenii și Transhumanța mocanilor în Bărăgan și în Dobrogea- Un proiect realizat de Institutul de Etnografie și Folclor „Constantin Brãiloiu”. La eveniment au participat mai mulți invitați speciali: Andreea-Diana Tanasescu – fondatoarea La Blouse Roumaine, Dr. Emil Tircomnicu, dr. Lucian David – Institutul de Etnografie și Folclor „Constantin Brãiloiu”, Prof. Adam Popa – fiu al satului Vaideeni, iubitor de folclor autentic și coordonator al ansamblului de dansuri “Miorița “ din Vaideeni, Prof. Elena Stoica – specialist în cultură tradițională, directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vâlcea în perioada 2001-2016, Dr.prof. Rodica Popa Comaniciu – Consilier Cultural în cadrul Asociației Generale a Mărginenilor. Seara a fost completată de recitaluri de excepție susținute de artiști consacrați, Olguța Berbec, Remus Novac, Marius Țugulescu, Mihail Tițoiu și Anamaria Iorga fiind doar câteva exemple în acest sens. De asemenea, Trupa Art, Ansamblul “Miorița” și Elevii școlii de arte Vaideeni au ridicat în picioare asistența, aplauzele fiind minute în șir.

“Noi, reprezentanții comunităților din Mărginimea Sibiului, Oltenia de Sub Munte, Transilvania și Muntenia, ne întrunim astăzi pentru a emite această declarație comună de protejare a portului tradițional, în contextul aproprierii de către brandul Louis Vuitton a iei și cămășii tradiționale din zonele noastre.
Ne solidarizăm cu demersurile comunității La blouse roumaine, reprezentată de Asociația La blouse roumaine IA, care a inițiat campania GIVE CREDIT – RECUNOAȘTE ORIGINEA prin care a cerut brandului Louis Vuitton retragerea pieselor vestimentare din colecția de plajă 2024 care folosesc integral sau parțial structura, croiul și elementele decorative specifice iei și cămășii tradiționale, parte integrantă din portul nostru tradițional până la recunoașterea originii și obținerea unui acord din partea comunităților.
Portul nostru tradițional, incluzând ia și cămașa specifice fiecărei regiuni, reprezintă o moștenire culturală de o valoare inestimabilă, care reflectă identitatea, istoria și tradițiile fiecărei comunități. Aceste piese vestimentare sunt rodul unui patrimoniu transmis din generație în generație, învăluite în semnificații simbolice și meșteșuguri vechi de secole.
Comitetul Interguvernamental al UNESCO pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial a aprobat pe 1 decembrie 2022, chiar de Ziua Națională a României, înscrierea în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității a elementului „Artei cămășii cu altiță – element de identitate culturală în România și Republica Moldova”, din care face parte inclusiv arta realizării iei și cămășii tradiționale regăsită în portul tradițional specific comunităților noastre.
Prin această declarație comună, dorim să subliniem următoarele puncte esențiale:
1. Respectarea Patrimoniului Cultural
Tradițiile și obiceiurile noastre vestimentare sunt parte integrantă a patrimoniului cultural imaterial al României. Cerem respectarea și recunoașterea valorii autentice a portului tradițional, fără a-l transforma într-un simplu obiect comercial.
2. Autenticitate și Integritate
Insistăm ca orice utilizare a elementelor de port tradițional să fie realizată cu respect față de autenticitatea și integritatea acestora. Imitarea sau modificarea lor în scopuri comerciale fără consultarea comunităților și fără o înțelegere profundă a semnificației lor culturale constituie o formă de exploatare culturală inacceptabilă.
3. Consultarea Comunităților Locale
Solicităm ca orice inițiativă care implică portul nostru tradițional să fie discutată în prealabil cu reprezentanții comunităților locale, specialiști, păstrători, transmițători, creatori și custozi ai culturii tradiționale. Participarea activă și consultarea acestora sunt esențiale pentru a asigura o reprezentare corectă și respectuoasă a tradițiilor moștenite din generație în generație.
4. Protecție Legală
Facem apel la autoritățile naționale și internaționale să ia măsuri pentru protejarea legală a portului tradițional românesc. Este necesară o reglementare clară care să împiedice folosirea neautorizată și denaturarea acestuia în scopuri comerciale.
5. Colaborare pentru Valorizare
Suntem deschiși colaborării cu entități comerciale, inclusiv branduri internaționale, cu condiția respectării valorilor și tradițiilor noastre, și doar în situațiile în care există un acord clar și beneficii directe pentru comunitățile noastre.
6. Promovarea și Educația
Ne angajăm să promovăm și să educăm atât publicul larg, cât și comunitățile noastre, cu privire la importanța păstrării și respectării portului tradițional. Prin inițiative educaționale și culturale, dorim să asigurăm continuitatea și aprecierea acestor elemente esențiale ale identității noastre culturale.
Prin semnarea acestei declarații comune, ne reafirmăm angajamentul de a proteja și valoriza portul tradițional, în fața oricăror tentative de comercializare și apropriere necorespunzătoare. Solicităm tuturor celor implicați să acționeze cu respect și responsabilitate, contribuind astfel la conservarea și promovarea moștenirii noastre culturale.
Așa să ne ajute Dumnezeu!”.

Declarația de la Vaideeni a fost emisă cu ocazia evenimentului “Nemărginirea Mărginimii. Cămașa ungurenască, zestre culturală” organizat de Asociatia Culturala Mostenitorii, în cadrul Festivalului Învârtita Dorului, în parteneriat cu Primăria Vaideeni, Biblioteca din Vaideeni, Fundația Vaideeni.
A fost semnată la finalul conferinței de către Primarul Comunei Vaideeni, domnul Băluță Achim Daniel, de femeile din Vaideeni care cos cămăși tradiționale, de meșteri populari din comună, de reprezentanții Asociației Generale a Mărginenilor, Școlii Gimaziale Luca Solomon din Vaideeni, Fundației Vaideeni, Asociației Culturale Moștenitorii din Vaideeni, Asociației Novaci 2030, Asociației Comunitare Baronul David Urs de Mărgineni, Asociației La blouse roumaine IA, proiectului Acasă, la Origini din Țara Făgărașului, de etnografi, profesori, locuitori ai comunei Vaideeni.
Declarația de la Vaideeni poate fi semnată și online la acest link. https://www.petitieonline.com/give_credit_recunoate…

Foto credit ilustrație
– Andreea Diana Tănăsescu
– Louis Vuitton