Deciziile Consilului Local din Guşoeni atacate de liberalul Ludovic Orban

Miercuri, 23 octombrie, la prima oră a dimineţii, a avut loc şedinţa ordinară a Consiliului Local al comunei Guşoeni.

Imediat după şedinţă primarul Nicolae Concioiu ne suna bucuros să ne anunţe că toate cele 11 proiecte de hotărâri de pe ordinea de zi fuseseră votate în unanimitate şi că Primăria şi Consiliul Local au conlucrat perfect, iar Guşoeniul va avea o reţea de distribuţie a gazelor naturale în mai puţin de un an.
Din cele 11 hotărâri, două au legătură cu acest proiect foarte important pentru această mică localitate din apropierea municipiului Drăgăşani.
Prin una s-a format comisia de evaluare a ofertelor prezentate la licitaţie prin Monitorul Oficial conform HG 202 din acest an, urmând ca ofertele să fie publicate în Monitorul Oficial al României. Consiliul a mai aprobat demararea procedurii de concesiune a serviciului de distribuire a gazului natural şi aprobarea studiului de fundamentare a acestui proiect.
Reamintim că din Vâlcea comuna Guşoeni este singura localitate al cărei proiect de introducere a unei reţele de alimentare cu gaz a fost selectat şi aprobat pentru finanţare prin FDI – Fondul de Dezvoltare şi Investiţii.
“Am lucrat din timp la proiect, am luat toate avizele, am crezut în şansa noastră şi l-am făcut, în timp ce alte admnistraţii au ezitat, ne-am dorit cu toţii să avem gaz în casele noastre pentru încălzire, confort pentru a găti, ne-am zbătut şi pentru că proiectul a fost perfect am obţinut şi finanţarea”, ne-a declarat edilul comunei. Administraţia din Guşoeni se zbate de 6 ani pentru acest proiect şi a căutat nenumărate variante de finanţare a lui. Iar acum când Guvernul Dăncilă le-a întins o mână celor din Guşoeni, vine Ludovic Orban, posibil nou premier şi declară la doar câteva ore după şedinţa Consiliului Local din Guşoeni că: “Primarii să uite de Fondul de Dezvoltare şi Investiţii pentru că nu există nicio raţiune pentru a dezvolta un astfel de program de finanţare”.
Dacă un Guvern Orban va ajunge la putere şi va demola acest Fond, liberalii vor lovi şi nenumărate administraţii conduse de primari liberali. În orice caz este de aşteptat ca la Guşoeni să fie obţinut un rezultat foarte prost pentru PNL la alegerile de luna viitoare.
Reamintim că Fondul de Dezvoltare şi Investiţii are două avantaje majore spre deosebire de PNDL. În primul rând oferă posibilitatea comunităților mici, cu resurse financiare puține, să acceseze finanțarea pentru investiții la nivel local. Spre deosebire de PNDL, unde e necesar ca autoritatea locală să facă plățile din fondurile proprii urmând să fie decontate de la Guvern (deci e nevoie ca autoritatea locală să aibă sumele în cont sau să facă împrumuturi), în cazul FDI, autoritatea locală poate solicita un avans de 15% din valoarea finanțării (dar nu mai mult de valoare care urmează să fie finanțată în anul în care se face solicitarea). După ce folosește primele 10 puncte procentual din acest avans, autoritatea locală poate solicita decontarea plăților, bani pe care îi va folosi pentru următoarele plăți și tot așa până la finalizare investiției. În al doilea rând, prin FDI se pot finanța lucrări din alte proiecte rămase neexecutate din lipsă de finanțare. În cadrul FDI se pot depune proiecte distincte pentru lucrări rămase neexecutate în alte proiecte de investiții, care în cursul derulării și-au epuizat finanțare estimată inițial. În acest moment sunt sute de astfel de lucrări neexcutate și abandonate, care vizează construcţia de şcoli, de grădiniţe, de sisteme de alimetare cu apă şi de îndiguire, de sisteme de canalizare şi de gaze
Programele derulate prin FDI nu au ţinut cont de culoarea politică a primarilor, aplicându-se principiul primul venit, primul servit, existând chiar obiecții din partea unor primari PSD, că omologii lor de la PNL au primit mai mulți bani prin acest program. Prin urmare, anunțul lui Orban lovește în plin primarii PNL care deja au primit un avans pentru investițiile derulate (ce riscă astfel să fie întrerupte) sau care au depus proiecte în acest program.
La începutul lunii octombrie, premierul Dăncilă a declarat că pentru FDI au fost selectate deja 500 de proiecte cu o valoare totală de 6 miliarde de lei, iar selecţia va continua până la atingerea pragului de 10 miliarde lei în acest an.
Proiectele finanţate prin FDI vizează în principal infrastructura de transport rutier, crearea şi extinderea reţelelor de apă, canalizare şi gaze naturale, construcţia / modernizareade şcoli şi grădiniţe. FDI este cel mai accesibil program guvernamental pentru proiecte locale, comunele şi oraşele beneficiind de finanţare rapidă, nemaifiind necesară cofinanţarea din bugetul local.

Traian GUMINSKI