De ce vine Klaus Iohannis în Râmnicu Vâlcea în ultima zi de campanie electorală

Liberalii vâlceni sunt de câteva zile în extaz pentru că noul premier Ludovic Orban şi preşedintele ţării vor veni vineri, 8 noiembrie, la Râmnicu Vâlcea în ultima zi de campanie electorală înaintea primului tur de scrutin.

Suita de motive pentru care vine Iohannis în Vâlcea nu sunt însă motive de laudă pentru liberalii din plan local. Iohannis încearcă să mai mobilizeze electoratul şi simpatizanţii dintr-o zonă în care ştie că are şanse maxime să piardă şi unde nu a câştigat nici în urmă cu cinci ani.
PNL a obţinut victoria la localele trecute în mai multe localităţi rurale din Vâlcea decât PSD. Dar asta doar datorită unor candidaţi gospodari din acele locuri. Comunele liberale adunate au populaţie mai mică decât cele cu primari liberali. Conducerea PSD Vâlcea de la judeţ a atras cele mai multe fonduri în cei trei ani şi jumătate din toată Oltenia şi a contribuit la finanţarea multor lucrări din toate localităţile. La Râmnicu Vâlcea liberalii nu au nicio şansă la primărie şi au probabil una din cele mai slabe echipe de consilieri municipali din ţară. PNL are doi parlamentari în Vâlcea şi PSD are 5 şi toţi foarte buni. La europarlamentarele din mai USR a luat un scor perioculos de mare pentru liberali pentru că acei votanţi ai USR sunt electorat de dreapta care nu-l vrea pe Iohannis. Tot în Vâlcea mai mulţi primari liberali nu mai au încredere în conducerea lor şi nici în noul Guvern liberal. Un primar a fost exclus recent din partid, altul a fost iertat de excludere deşi omul le spusese verde în faţă că nu-i mai susţine.
Investiţiile realizate în Vâlcea în timpul Guvernării din ultimii trei ani, tradiţia acestui judeţ unde PNL nu a câştigat niciodata la prezidenţiale şi subţirimea activului de partid pe plan local (şi ca experienţă administrativă, dar şi ca pregătire şi performanţă profesională) au determinat oamenii din staff-ul lui Iohannis să aleagă Râmnicu Vâlcea ca ultimă zi de campanie în speranţa că organizarea unui fel de miting la Casa Sindicatelor, o zonă în care poţi crea cu uşurinţă aglomeraţie, iar pe televiziuni poate părea că a fost de faţă o mulţime imensă de oameni va ajuta la atragerea de voturi şi la mobilizarea simpatizanţilor şi activului.
Cât despre prezenţa lui Orban cei apropiaţi lui din PNL ştiu că omului nu-i place munca de birou cu analize de documente şi cu şedinţe, ci este exact născut pentru se plimba lelea prin ţară şi a de distra cu oamenii din partid pe care i-a cunoscut în cariera sa. Doar nu se aştepta cineva ca Ludovic Orban să lucreze la un proiect legislativ privind PNDL 3 sau la Legea Bugetului în acest weekend frumos de toamnă?

Traian GUMINSKI