De ce poate câştiga PSD votul tinerilor din Vâlcea! Ovidiu Popa – profil de candidat la Parlamentarele din decembrie

Sunt unul dintre jurnaliştii care au crezut că fosta conducere a PSD Vâlcea, în frunte cu defunctul Ion Cîlea, a făcut greşeala de a nu promova tineretul, şi că PSD Vâlcea se va afla într-un grav impas după ce generaţia a III-a va fi decimată în mod natural. Tineretul din PSD însă a muncit în acest timp, s-a dezvoltat natural, singur, a acumulat experienţă în campaniile electorale şi a studiat pentru a avea o bază profesională puternică când va veni momentul. Iar o parte din el, exact ca acest Ovidiu Popa, nu a încercat în ruptul capului să îşi promoveze imaginea prin presă. Asta pentru că tinerii inteligenţi au realizat că succesul în politică se datorează de multe ori echipelor şi de prea puţine ori liderilor carismatici.
Ovidiu Popa
Stau de vorbă la început de săptămână cu Ovidiu Popa, la sediul PSD, încercând să descifrez drumul acestuia prin politică şi mai ales cum gândeşte un om care, la 31 de ani, poate deveni deputat al României.

Rep.: În urmă cu puţin timp, Ovidiu, ai luat la şedinţa Comitetului Executiv Vâlcean, cel mai mare număr de voturi în competiţia internă. Ai avut emoţii în seara aia? Te aşteptai la acel mare număr de voturi? Mâine va fi o şedinţă a Comitetului Executiv Naţional al PSD la care se vor bate listele voastre în cuie. Teoretic poţi fi declasat de pe poziţia obţinută aici sau chiar eliminat de pe listă. Îţi este frică?
O.P.: Încep cu a doua întrebare. Nu îmi este frică, nu are de ce să îmi fie frică. Indiferent ce se va întâmpla, mă voi implica în campanie exact ca şi când aş fi candidat pentru toate posturile de pe ambele liste. Aşa am făcut la fiecare campanie în care am participat. Sunt puţin emoţionat aşa cum am fost şi în seara aceea la Vâlcea. Îi cunoşteam pe fiecare din sală. Fusesem în teren la fiecare organizaţie, cunoşteam primarii şi preşedinţii de organizaţii, dar nu ştiam câţi dintre ei vor avea încredere în mine. Speram să fie 100 din cei 129. Au fost 112, le mulţumesc la toţi, mă simt onorat de încrederea celor care de fapt constituie baza PSD în Vâlcea. Celor care luptă să dezvolte organizaţiile noastre, să dezvolte administraţiile locale, să aducă voturi partidului în marile alegeri.

Rep.: Pentru majoritatea celor din presa locală acel vot a fost o surpriză. Mulţi jurnalişti alergau să facă poze cu tine şi să afle amănunte din cariera ta. Întrebau cine eşti şi ce ai făcut în partid. Dar chiar aşa, cine eşti tu, Ovidiule, unde te-ai născut, unde ai învăţat, cum ai ajuns consilier judeţean, cum ai ajuns acum pe această listă de candidaţi la parlamentare?
O.P.: M-am născut la un sfârşt de iunie 1985 în municipiul Feteşti, judeţul Ialomiţa. Noi suntem din Drăgoeşti, dar tatăl meu, care acum nu mai este, lucra la Feteşti, aşa că m-am născut acolo. Acolo am absolvit şcoala gimnazială şi apoi Liceul Carol I. Studiile Universitare le-am urmat în Craiova. Prima facultate am făcut-o integral bugetată de stat, fiind bursier, ca şi primul master. A doua facultate, tot de stat, şi al doilea master, le-am urmat pe banii mei. Am lucrat consilier juridic în firme private şi câştigul de acolo l-am investit în politică. În PSD m-am înscris la 22 de ani, în 2007, aici la Râmnic. Nici tata, nici mama, nu au făcut politică, dar au înţeles dorinţa mea de implicare şi m-au sprijinit mereu. Am ajuns în Vâlcea chemat, atras de rădăcinile mele. Bunicii mei, toţi patru, trăiesc şi locuiesc în comuna Drăgoeşti-Vâlcea. Aveau nevoie de mine, ei m-au crescut. Acum trec aproape zilnic pe la ei. Am intrat într-un grup de prieteni în TSD. Am început să facem fel de fel de acţiuni, nu numai pe timpul campaniilor electorale, dar şi cu alte ocazii. Să sprijinim bătrânii din mediul rural, să organizăm manifestări artistice sau sportive, să participăm la zilele comunelor, să mergem de sărbători să ajutăm familiile care aveau nevoie. Apoi au urmat campaniile. Am mers pe jos zeci de kilometrii lângă Ion Cîlea, Dumitru Persu, Costi Rădulescu şi ceilalţi din organizaţia de seniori. Mi-a şi plăcut, recunosc, că dacă nu îţi place nu poţi nici să faci asta weekend de weekend, nici să îţi bagi economiile în combustibil şi să pleci cu maşina ta prin judeţ. Am cunoscut fiecare sat din Vâlcea.

Rep.: Toată această activitate te-a ajutat să ajungi pe lista de candidaţi în vară?
O.P.: Bineînţeles că da. Sunt cel mai tânăr consilier judeţean, dar am vrut să înţelegeţi că nu sunt lipsit de experienţă. În partid la noi nu ai cum să ajungi pe vreo listă de candidaţi dacă nu ai experienţă internă, dacă nu ai studii, dacă nu ai rezultate. Luaţi vă rog cv-ul fiecărui candidat al PSD de la alegeri, inclusiv al celor din mediul rural, căutaţii pe consilierii noştrii, vorbiţi cu ei şi veţi vedea că am dreptate.

Rep.: De ce nu te cunoştea presa totuşi?
O.P.: Pentru că noi cei de la tineret ne-am făcut munca pentru oameni şi am avut încredere că în timp presa va vedea acest lucru. Nu am chemat televiziuni sau ziare la acţiunile noastre, nu am căutat să ne facem imagine cu orice chip şi prin orice mijloc. Anticipez cumva cum va curge inevitabil acest interviu. Mă veţi întreba la un moment dat şi dacă cred, dacă sunt ortodox, dacă mă rog sau dacă cer ajutor divin când sunt în competiţie, nu ar fi exclus dacă vreţi să fiţi ironic să mă întrebaţi în câte biserici am intrat în campania trecută şi la câte evenimente religioase o să particip acum.

Rep.: Nu mi-a dat prin cap aşa ceva, dar uite te întreb. Am văzut în viaţa mea destui politicieni alergând după voturi la astfel de evenimente.
O.P.: Suntem altfel, întreaga noastră generaţie este altfel. Poate de aceea ne-au şi sprijinit “bătrânii” noştrii inclusiv în vară când foarte mulţi tineri au ajuns primari, viceprimari, consilieri locali sau judeţeni. Bineînţeles că avem o mare credinţă în suflet. Toţi credem. Toţi mergem la biserici şi mănăstiri, dar o facem singuri sau cu familiile noastre. Nu este nevoie să ceri voturi şi ajutor lui Dumnezeu în bătăliile politice. Voturile înseamnă de fapt un număr de oameni care crede în tine. Dacă faci ceea ce trebuie, dacă spui adevărul, dacă ai credinţa binelui în tine, oamenii te vor sprijinii şi vor avea încredere în tine, iar numărul voturilor va fi mereu mai mare. Am intrat în campanie în câteva biserici. Am răspuns de 9 localităţi în ultima campanie locaă. Am trecut prin fiecare din ele minim de 3 ori. Era păcat să nu văd lăcaşele de cult încărcate de istorie din aceste locuri, dar nu am făcut nimic ostentativ. Nu voi face nici acuma. Credem că vom câştiga aceste alegeri în Vâlcea indiferent de ordinea de pe liste. Toţi cei de pe acele liste trimise la Bucureşti sunt oameni care au muncit, care au făcut cât de mult bine au putut comunităţilor profesionale din care provin, comunităţilor locale, oamenilor, vecinilor, colegilor de partid. Suntem o mare familie şi avem un program comun de a face bine. Bine legislativ şi administrativ.

Rep.: Deci 9 ani de politică, minim cinci campanii importante în aceşti ani (locale, parlamentare, europarlamentare, prezidenţiale) te-au dus în Consiliul Judeţean. E greu acolo? Nu spuneau unii că eşti prea tânăr pentru această funcţie?
O.P.: Se găsesc mereu şi unii care să zică aşa ceva. Dar nu uitaţi că la Vâlcea avem acum unul din cei mai tineri preşedinţi de Consilii Judeţene din ţară. Acum câţiva ani unii ziarişti ne criticau că îl avem pe cel mai în vârstă preşedinte de Consiliu Judeţean. Dacă vrei să cauţi nod în papură găseşti. Nu, nu este greu în Consiliul Judeţean. Citesc cu atenţie ficare proiect de hotărâre ce urmează supus dezbaterii în plen. Sunt atent la şedinţele de comisie. Verific datele prezentate de funcţionarii Consiliului. Cunoştiinţele juridice şi economice mă ajută. Şi mă fac să nu regret anii mulţi de studiu în care stăteam la Universitate de dimineaţă până seara. Acum îmi este mai uşor. Iar dacă voi ajunge deputat ştiu sigur că voi face parte dintr-un grup parlamentar experimentat, cu mulţi profesionişti, cu oameni obişnuiţi să lucreze în echipă care mă vor ajuta să mă integrez rapid în sistem. Dar repet, nu sunt disperat după această funcţie, nu am fost niciodată disperat după nicio funcţie administraţivă sau politică. Nu am vânat posturi de conducere, locuri în AGA, în CA-uri. Am încredere maximă că cei din conducerea partidului vor decide, politic, aşa cum este mai bine pentru PSD în ansamblu. Vor lua în calcul fiecare element în parte. Şi vor face ceea ce trebuie să facă aşa cum fiecare coleg de-al meu din Vâlcea sau din Bucureşti sau din cea mai mică organizaţie locală de-a noastră o va face. Asta este de fapt ceea ce ne caracterizează.

Rep.: Cum vezi actuala lege de finanţare a campaniei? Ajung banii care aveţi voie să îi cheltuiţi?
O.P.: Ajung cu prisosinţă. Şi sistemul pe liste este foarte bun. Să vă spun de ce. Nu mi-ar fi fost frică să reprezint PSD în alegeri uninominale pe colegii. Nu mi-ar fi fost frică nici de colegii considerate fiefuri ale adversarilor. Numai că nu puteam să mă lupt financiar, eu un tânăr de 31 de ani care nu a strâns bani, care nu a făcut avere, nu aveam şanse să mă lupt cu marii bogătaşi din PNL sau PMP într-o campanie în care ei puteau cheltui miliarde, fără limite. Legea actuală este foarte bună. Nu este nevoie de afişe peste tot. Ţara ajunsese mizerabilă după campaniile în care partidele, candidaţii, rupeau milioane de afişe ale adversarilor şi le lipeau peste tot pe ale lor. Este suficient să mergi cu un pliant, un flyer, un ziar, acasă la un om, să faci campanie din poartă în poartă. Nu este nevoie de sute de kilometri de bannere, de milioane de pixuri, brichete, tricouri. O campanie eficentă se face cu ajutorul presei şi din poartă în poartă.

Rep.: Îţi mulţumesc pentru interviu şi îţi doresc succes mâine la şedinţa din Bucureşti. Sunt convins că adversarii PSD din campania ce vine vor fi deranjaţi teribil de candidaţii PSD cu profilul tău. Nu ştiu nici de unde să îi apuce, nici ce să le pună în cârcă, să le reproşeze şi nu au ce acuzaţii să vă aducă.

Ovidiu Popa, dublu licenţiat: Facultatea de Drept şi Ştiinţe Administrative (Universitatea din Craiova), Facultatea de Ştiinţe Economice şi Administrarea Afacerilor (Universitatea din Craiova), Master în Drept Privat (Universitatea din Craiova) şi Master în Expertiză Contabilă şi Audit (Universitatea Lucian Blaga din Sibiu). Are 31 de ani, este consilier judeţean la CJ Vâlcea, are profesia de Consilier Juridic. A intrat în PSD în 2007.

Traian GUMINSKI