De ce nu trebuie să ne pară rău pentru 45.000 de şomeri

Actualul Guvern a luat în ultima perioadă multe decizii greşite. O mare parte din acestea au dus la căderea economiei şi la creşterea bruscă a şomajului în România.

Pare absurd, dar există un domeniu în care trebuie să ne bucurăm că 45 de mii de oameni, minim, au rămas fără locuri de muncă. Trebuie să ne bucurăm pentru că de fapt aceşti oameni munceau la sărăcirea şi mai mare a cetăţenilor disperaţi din această ţară. Ei produceau venituri uriaşe pentru patronii lor şi aduceau contribuţii importante la bugetul statului. Dar munca lor numai muncă nu era. Statul poate investi acum în recalificarea acestor oameni, majoritatea tineri şi foarte tineri. Avem nevoie de oameni care să munceacsă în ţara asta nu de oameni care să încurajeze nemunca şi speranţa deşartă în obţinerea unor venituri prin nemuncă.
În ediţia de ieri prestigiosul gsp.ro publică un articol lung şi foarte bine documentat despre industria jocurilor de noroc, a caselor de pariuri din România.
“Chiar dacă Executivul condus de Ludovic Orban a luat unele măsuri de relaxare după două luni de carantină, casele de pariuri de pe stradă rămân închise. Și vor rămâne închise încă cel puțin două săptămâni. Sunt afectate 14.000 de agenții terestre și aproximativ 45.000 de angajați”, spune autorul articolului.
„Marea majoritate și-au băgat angajații în șomaj tehnic. Dar aici nu e vorba doar de angajații respectivi. Sunt pierderi mult mai mari. Avem agenții de pariuri care funcționează în locații unde chiriile sunt foarte mari. Nouă în perioada asta nu ne-a zis nimeni «Băi, băieți! Stați liniștiți, luna asta nu vă luăm chiriile!». Pierderile sunt deja foarte mari și riscăm să ne ducem în cap”, spune un reprezentat al unei case de pariuri de la noi.
Păi, măi, oamenilor bine ar fi să vă duceţi în cap şi cred că şi mai bine ar fi dacă statul v-ar închide definitiv afacerile.
Am ajuns să avem o imagine de popor care fuge de muncă ca dracu de tămâie.
Înainte de declanşarea pandemieie România avea peste 14 mii de case de pariuri şi peste 15 mii de casinouri şi agenţii de păcănele şi 2000 de sucursale ale Loteriei Române.
559 de milioane de euro este contribuţia anuală la bugetul de stat sub formă de taxe, impozite și contribuții sociale venită din pariurile tradiţionale, respectiv sectorul de industrie pe care Romanian Bookmakers îl reprezintă în acest moment.
Vă daţi seama cât de jecmănită este populaţia României? Majoritatea din cei care au căzut victime ale jocurilor de noroc sunt oameni cu venituri modeste care sperau să câştige cândva, cumva o sumă mare din care să reuşească să şi împlinească din vise.
Pe lângă cei 559 de milioane de euro duşi la buget aceste adevărate lăcaşe ale răului mai produc alte sute de milioane de euro profit, consumă energie şi creeză impresiaexistenţei unei armate de muncitori care de fapt sunt nişte trîntori ce apoi vor apăsa pe bugetul de pensii.
Un om care toată viaţa lui a muncit într-o astfel de agenţie va cere, pe bună dreptate pensie. Şi o va primi. Deşi nu a făcut niciun bine umanităţii ci din contră a contribuit la sărăcirea şi mai mare şi la îmbolnăvirea psihică a celor care s-au ruinat jucându-şi bani munciţi cu greu sau împrumutaţi.
Cum ar fi dacă cei 45 de mii de oameni tineri ar decide brusc să construiască ceva, să devină fermieri, să îşi facă mici ateliere de producţie, să facă ceva util societăţii şi ţării? Cum ar fi dacă sutele acelea de milioane, miliardele de euro pierdute de jucători, s-ar duce ,annual, spre achiziţionarea de bunuri de consum, de alimente, de pachete turistice, de studii, de cărţi, de mobilier etc.?
Stând acasă în această perioadă poate mulţi din cei care lucrau în acest domeniu au realizat poate că munca lor nu este o muncă onorabilă, ci doar o compliciatte la sărăcirea accentuată a unei populaţii care pe lîngă bani mai pierde şi timp practicând aceste jocuri. Timp în care ar putea să producă ceva, să se bucure de natură, să se odihnească, să stea cu familia, să practice un sport, să citească, să se plimbe.
Cei 45 de mii de şomeri din această industrie, plus patronii lor, trebuie încurajaţi de stat să facă ceva util pentru oameni şi pentru ţară şi să practice o muncă serioasă, onorabilă şi necesară. Lăsaţi păcănelele închise domnilor guvernanţi. Măcar o faptă bună să faceţi în toată criza asta.

Traian GUMINSKI