De ce nu riscă Iohannis o dezbatere

Tactica echipei de consilieri a lui Iohannis este una foarte bună. Indiferent de criticile aduse în presă şi de acuzaţiile adversarilor săi pentru că refuză o dezbatere publică cu Viorica Dăncilă, el încearcă să-şi conserve un avans şi să atragă noi voturi de la votanţii candidaţilor ieşiţi din cursă.

El pleacă favorit în al doilea tur de scrutin, dar au fost numeroase cazuri de răsturnări de situaţii în care cel ce pornea cu şansa a doua a câştigat datorită unor greşeli ale favoritului. Şi Iohannis a câştigat actualul mandat în al doilea tur după ce fusese înfrânt în primul tur. Iar greşelile cele mai periculoase sunt acelea care se pot vedea pe televiziune în direct.
În orice situaţie, chiar într-o dezbatere neagresivă cel ce poate pierde voturi este el şi nu Viorica Dăncilă. Pe candidata PSD el nu are cum să o atace direct în afară de deja celebrele obsesii legate de justiţie, de ticăloşia PSD de aberaţiile privind distrugerea ţării. Doar noţiuni generale, eventual insulte şi grobianisme care l-ar pune într-o lumină proastă faţă de electoratul simplu sau cel care respectă puternic femeile.
Viorica Dăncilă nu a făcut avere din meditaţii suspecte, neimpozate, ca el, Viorica nu a făcut naveta de miliarde de lei pe banii statului săptămânal, nu a fost cinci ani în concedii de lux plătite de stat, nu a obţinut prin manevre dubioase şase case. Viorica a crescut un copil înfiat nu a fost suspectă că a traficat copiii, ea nu are prietenii dubioase cu controversaţi politicieni şi oameni din Austria, ţară care ne jefuieşte resursele. Nu Viorica Dăncilă a fost primar în Sibiu, nu ea a retrocedat sute de case unor cetăţeni care nu mai aveau dreptul la ele sau unei oragnizaţii care s-a pretins moştenitoarea bunurilor unei alte organizaţii naziste. Nu Viorica Dăncilă a blocat zeci de proiecte legislative ci ea a iniţiat alături de Guvern legi care au stat apoi blocate de preşedinte, nu Viorica Dăncilă a asmuţit membrii unui partid împotriva altor cetăţeni, nu ea a blocat susţinerea unor examene pentru tinerii medici prin refuzul de a numi un ministru la Educaţie.
Într-o emisiune în direct oamenii lucizi şi neangrenaţi politici ar vedea o femeie cu bun simţ în faţa unui individ care pute a aroganţă şi autosuficienţă, deşi nu a făcut nimic, dar absolut nimic remarcabil, în 5 ani de mandat.
Nu trebuie să fi mare specialist în marketing politic sau consultant ca să-ţi dai seama că în orice dezbatere publică televizată actualul preşedinte nu mai poate aduna nici măcar un vot în plus, dar există riscul să piardă voturi în timp ce Viorica Dăncilă nu ar avea absolut nimic de pierdut chiar dacă emoţiile ar determina-o să facă unele greşeli de exprimare sau bâlbe.
Oamenii din spatele lui Iohannis i-au interzis pur şi simplu să meargă la dezbateri şi l-au asigurat că mediatic se vor ocupa de nemulţumirea celor care cer dezbatere lansând la atac dulăii din presa centrală care deja au început să suţină absenţa dezbaterii de o aşa zisă lipsă de cultură şi pregătire a doamnei Dăncilă. Deci au continuat campania de jignire şi denigrare a unei femei care de bine de rău a guvernat într-o perioadă dificilă reuşind să asigure stabilitate economică şi financiară a sute de mii de familii şi investiţii în infrastructura a mii de comune şi oraşe mici.
Femeia asta a muncit în unele zile la Guvern peste 12 ore având răspunderea unei guvernări, în timp ce sute de zile din acest mandat Iohannis a huzurit la Cotroceni, s-a scăldat în piscine, a stat la şuete, la dineuri şi-n concedii, fără nicio răspundere, fără program, fără stres şi fără bătaie de cap mai aruncând uneori în spaţiul public idioţenia că se luptă cu PSD de parcă se lupta cu un balaur care ataca România.
Nu va veni la dezbateri şi ar fi de-a dreptul prost să o facă. Nu va veni nu neapărat pentru că este mai deştept ca Viorica, ci pentru că vorba lui Petre Ţuţea: “Prostul are o armă cumplită la dispoziţie uneori: viclenia”.

Traian GUMINSKI