De ce nu puteau fi condamnaţi torţionarii lui Gheorghe Ursu

Torţionarii disidentului Gheorghe Ursu, Marin Pârvulescu şi Vasile Hodiş, au fost achitaţi joi, 27 iulie, 2023, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, iar decizia este definitivă.
Este o decizie care pare absurdă şi nedreaptă nu numai pentru familia, urmaşii, celui omorât în bătăile securităţi comuniste, ci şi pentru mii de români printre care şi părinţii mei.
Este însă o decizie normală şi legală aşa cum voi încerca să demonstrez. În primul rând instanţa nu poate condamna în 2023, nişte oameni pentru fapte petrecute înainte de 1990 şi care ţineau strict de locul lor de muncă, de legile de atunci şi de cutumele de atunci.
Pentru mulţi pare de neînţeles acest lucru, dar fiecare epocă, perioadă, are legislaţia ei şi metodele ei de anchetă. Pentru acei securişti Gheorghe Ursu era doar un individ periculos orânduirii, care a încălcat legea şi care trebuia determinat să-şi toarne complicii indiferent de metode. Conform metodelor de azi poliţia nu a aflat nimic despre Gheorghe Dincă, monstrul din Caracal şi despre ce a făcut cu victimele sale. Acesta este în viaţă întreţinut pe bani publici, judecat pe bani publici, apărat pe bani publici, hrănit, tratat medical, cazat, pe banii noştri. Ei bine, înainte de 1990, acest individ ar fi fost prelucrat de indivizi exact ca cei judecaţi acum pentru omorârea lui Ursu. Mai mult ca sigur că ar fi aflat de la Dincă tot ce a făcut cu fetele. Şi mai mult ca sigur că Dincă nu ar fi supravieţuit bătăilor şi torturilor prea mult timp, iar dacă ar fi reuşit să o facă, sfârşea în faţa unui pluton de execuţie.
Nu vreau să se înţeleagă că suntem nostalgici, sau că regretăm metodele dinainte de 1989. Vrem doar să înţelegeţi cu toţii decizia achitării celor numiţii torţionari. Acei oameni făceau ceea ce considerau că trebuie să facă în interesul serviciului lor, al ţării, al populaţiei. Azi este normal ca toată luema să deţină valută. Înainte acest lucru era o infracţiune. Gheorghe Ursu a fost dus în arest sub acuzaţia că deţine valută. Acum este normal ca pieţele să fie pline de produse alimentare scumpe, cumpărate la un preţ de la fermieri de nişte oameni care apoi le revând la preţ mai mare.
Înainte, mâncarea avea un preţ fixat de stat, iar cel care cumpăra alimente pentru a le revinde cu suprapreţ era denumit infractor, era vinovat de speculă, probabil şi bătut bine de nişte torţionari înainte de a fi condamnat la puşcărie. Nu suntem în măsură să spunem care perioadă era mai corectă şi mai bună, dar putem presupune că este ilogic să condamni pe cineva care respecta legile, cutumele şi obligaţiile de servici de atunci. Este ca şi cum am condamna azi un călău din Evul Mediu pentru vina de a fi decapitat oameni condamnaţi de justiţia de atunci. Astăzi este normal ca sute, poate mii de femei, să publice anunţuri pe site-uri prin care–şi promovează disponibilitatea de a întreţine relaţii sexuale contra cost. Păi,astea ar fi fost luate pe sus de fosta miliţie şi securitate pentru ofensă la bunele moravuri, bătute bine şi trimise la muncă forţată. Iar populaţia din acea perioadă ar fi dat dreptate “torţionarilor”. Azi este ceva normal să te declari gay, sau aparţinnd comunităţii LGBQT. Înainte de 1990, dacă făceai aşa ceva, luai o bătaie soră cu moartea de-ţi trecea cheful să te întrebi ce orientare sexuală ai, ce ai vrea să fi sau dacă nu cumva, deşi te-ai născut bărbat sau femeie, tu crezi că de fapt eşti invers. Şi cred că mulţi din acea perioadă ar fi dat dreptate celor ce administrau bătăile, deşi mare parte din ei nu sunt de acord cu achitarea pronunţată de o curte de Apel şi de Înalta Curte de Justiţie în privinţa torţionarilor lui Gheorghe Ursu.

Traian Guminski